PlusAlbumrecensie

Coveralbum van zangeres Gillian Welch: mooi en overtuigend

Alle tien nummers op de nieuwe plaat van Gillian Welch zijn covers, maar ze weet de nummers van anderen overtuigend de hare te maken.

Peter van Brummelen
All the Good Times are Past and Gone Beeld
All the Good Times are Past and Gone

Bijna tien jaar geleden is het alweer dat van zangeres Gillian Welch The Harrow and the Harvest verscheen, een van de allermooiste americana-albums. In diezelfde tijd trad Welch met haar gitaarspelende man Dave Rawlings op in Paradiso; wie erbij was, krijgt van alleen al de herinnering wederom kippenvel.

Na al die jaren is er nu eindelijk Welch’ zesde album, All the Good Times are Past and Gone. Het viel aanvankelijk wat tegen te vernemen dat alle tien nummers op de plaat covers zijn, maar Welch heeft een mooie keuze gemaakt en weet die nummers van anderen overtuigend de hare te maken.

Drie songs op het album, dat Gillian Welch weer in innige samenwerking met haar man maakte, zijn traditionals, andere werden geschreven door singer-songwriters als John Prine en Bob Dylan.

Het countrynummer Jackson was in de versie van Johnnie Cash en June Carter een vrolijk liedje, Welch en Rawlings maken er pure ‘gothic country’ van: stemmig gezongen, onheilspellend van sfeer.

Opgewekter is het afsluitende Y’all Come, dat met zijn oproep tot feesten bijna provocerend aandoet in een tijd waarin we worden geacht 1,5 meter afstand van elkaar te houden. Het doet ook verlangen naar een nieuw concert van Welch in een afgeladen Paradiso.

Gillian Welch

All the good times are past and gone
(Acony)

Meer over