Plus

Corry Brokken (1932-2016): van zangvedette tot gerespecteerd rechter

Namens Nederland deed Corry Brokken drie keer mee aan het Eurovisie Songfestival, dat zij in 1957 won met het lied Net Als Toen. Ondanks haar moeilijke jeugd kan zij terugzien op een rijk leven. Donderdag werd haar overlijden, op 83-jarige leeftijd, bekendgemaakt.

Ab Zagt
Brokken in 1960 Beeld anp
Brokken in 1960Beeld anp

Zangeres Corry Brokken was een vrouw met vele talenten. Niet alleen was zij een gevierd zangeres, die Nederland drie keer vertegenwoordigde op het Eurovisie Songfestival dat zij in 1957 won, ook haar tweede carrière als juriste was opmerkelijk. Zij werd een gerespecteerd rechter aan het gerechtshof in Den Bosch.

Duitsers over de vloer
Toch kende Brokken ook veel tegenslagen. Zo was haar vader lid van de NSB, waardoor zij in Breda een moeilijke jeugd had door de reacties uit haar omgeving. Daarover zei Brokken in een interview: "We hadden steeds maar Duitsers over de vloer. Gevoelsmatig wist ik dat het niet klopte, maar het werd nooit uitgesproken."

Na de bevrijding werd haar vader gevangengenomen. "Wij werden voor landverraders uitgemaakt," zei Brokken. De relatie met haar vader, die alcoholist was en haar moeder soms sloeg, was gecompliceerd. "Toch ben ik altijd gek op hem geweest."

Ondanks de moeilijke omstandigheden waaronder zij opgroeide, bleek de jonge Corry over een enorme wilskracht te beschikken. Haar droom om zangeres te worden wist zij op 18-jarige leeftijd te verwezenlijken toen zij mocht optreden in een radioprogramma van de Avro: Een lied en een vleugel.

In één klap bekend
Een ster was geboren. Zij mocht al snel zingen met het Metropole Orkest en mocht Nederland op het eerste Songfestival vertegenwoordigen. "Ik werd in één klap een Bekende Nederlander. Ik was trots op dat etiket. Het stelde mij in de gelegenheid om veel te ontdekken."

Als nationale zangvedette maakte Brokken onder meer furore met Milord, een Nederlandse versie van een chanson van Edith Piaf. Het succes was omstreden. De voor die tijd vrijpostige tekst werd door sommige landgenoten als aanstootgevend ervaren. Toch werd het lied haar grootste hit.

Brokken werd steeds meer een graag geziene artieste. Zij trad op in de populaire Snip & Snaprevue. Met de producent van deze theaterhit - René Sleeswijk - trouwde zij in 1968. Dat huwelijk - haar tweede - hield geen stand.

Inmiddels was Brokken bezig aan haar tweede carrière. Eerst werd zij advocaat, daarna werd zij beëdigd tot rechter in Den Bosch.
Haar carrière als zangeres had zij al afgezworen. Een comeback in 1996 loopt op een fiasco uit. "Ik voelde me toen helemaal niet meer op mijn gemak in dat artiestenwereldje. Stond ik daar in zo'n popprogramma in mijn keurige pakje tussen de schreeuwende tieners. Ik vond het echt vreselijk."

In 2000 publiceerde Brokken haar autobiografie Wat mij betreft. In een interview zei ze: "Ik heb geen enkele reden om me te schamen. Integendeel. De drank, de NSB, het geldgebrek. Daar kon ik niets aan doen. Ik ben er trots op dat ik alles heb overleefd en verwerkt."

Meer over