Connie Palmen wint Libris Literatuur Prijs

Connie Palmen heeft maandagavond de Libris Literatuur Prijs gewonnen met haar roman Jij Zegt Het.

ANP Redactie
Connie Palmen Beeld anp
Connie PalmenBeeld anp

De prijs, ter waarde van 50.000 euro, werd uitgereikt in het Amstel Hotel. Behalve de cheque ontving Palmen een bronzen legpenning van minister Jet Bussemaker.

De andere genomineerden waren Alex Boogers met Alleen Met De Goden, Joke van Leeuwen met De Onervarenen, Inge Schilperoord met Muidhond, P.F. Thomése met De Onderwaterzwemmer en Thomas Verbogt met Als De Winter Voorbij Is.

Zondebok krijgt een stem
Jij Zegt Het behandelt de tragische liefde tussen de Britse auteur Ted Hughes en de Amerikaanse auteur Sylvia Plath. Na de zelfdoding van Plath kreeg Hughes door de buitenwereld een rol als zondebok toegewezen. Palmen geeft hem in Jij Zegt Het voor het eerst een stem, waardoor een nieuw beeld van hun verhouding ontstaat.

Paroolrecensent Maarten Moll schreef over de roman: 'De grote kracht van Connie Palmen in het goed geschreven Jij Zegt Het, is dat je eigenlijk meteen wordt ingepalmd door de stem van Ted Hughes. Je vergeet dat het niet zijn stem is, maar die van de schrijfster. Dan heb als romancier je werk gedaan. Klasse.'

Inktzwarte nachtmerries
Juryvoorzitter Dick Benschop noemde het boek een "messcherpe roman waarin de noodlottige liefde van Ted Hughes en Sylvia Plath, het beroemdste en meest verguisde echtpaar van de moderne letterkunde, wordt wakker gekust."

Volgens Benschop werd na intensief beraad gekozen voor Palmens roman. Het boek bevat volgens de jury niet alleen mooie dromen, maar ook inktzwarte nachtmerries, waarin verlangen en gemis, liefde en dood een huiveringwekkend verbond zijn aangegaan.

In haar dankwoord zei Palmen erg blij te zijn met de prijs, ondanks dat ze gezien werd als de gedoodverfde winnaar. "Ik was een beetje bang dat het mij zo zijn vergaan als met Ajax en PSV, maar ik ben blij dat dat niet gebeurd is."

Met het prijzengeld is ze niet van plan buitensporige activiteiten te ondernemen, zo zei ze in een later interview met Nieuwsuur. "Ik ga er gewoon van leven, maar niet exceptioneel riche. Hopelijk kan ik er weer acht jaar over doen om een boek te schrijven."

Lees hier de gehele recensie: Nieuwe roman Connie Palmen overtuigende analyse dichtershuwelijk (****)

null Beeld De cover van Jij Zegt Het
Beeld De cover van Jij Zegt Het
Meer over