Concert op de Amstel sluit Bevrijdingsdag af

Koningin Beatrix loopt met Els Swaab van het 4 en 5 Mei Comite en premier Jan Peter Balkenende naar het ponton voor het 5 Mei concert bij Theater Carre in Amsterdam. Foto ANP/Koen van Weel Beeld
Koningin Beatrix loopt met Els Swaab van het 4 en 5 Mei Comite en premier Jan Peter Balkenende naar het ponton voor het 5 Mei concert bij Theater Carre in Amsterdam. Foto ANP/Koen van Weel

AMSTERDAM - Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is dinsdag de 64e viering van Bevrijdingsdag afgesloten. Koningin Beatrix was hier samen met premier Jan Peter Balkenende en nog enkele duizenden bezoekers bij aanwezig.

De omgeving rondom het concert was extra beveiligd vanwege de dramatische gebeurtenissen op 30 april in Apeldoorn.

De koningin kreeg weer een lang applaus toen zij haar opwachting maakte bij het Bevrijdingsconcert. Het publiek begroette de vorstin met een ovatie toen vanuit theater Carré naar haar stoel aan de Amstel liep. Het was de tweede achtereenvolgende avond dat de bevolking Beatrix met een groot applaus een hart onder de riem stak. Tijdens de Dodenherdenking viel haar een soortgelijke geste te beurt.

Rondvaart
De Koninklijke Militaire Kapel 'Johan Willem Friso' verzorgde het concert, onder leiding van dirigent majoor Arnold Span. De kapel werd bijgestaan door solisten als Nynke Laverman, Tania Kross, Thomas Oliemans en Steven Bourne. Laverman bracht ook het Lied van de Vrijheid ten gehore, van T. Lau.

Het concert werd zoals ieder jaar afgesloten met het nummer We'll meet again. De koningin voer op dit lied in een rondvaartboot door de gracht weg, terwijl het aanwezige publiek haar weer een staande ovatie gaf.

Noodverordening
Het druilerige weer weerhield de duizenden bezoekers er niet van langs de kade en in omliggende bootjes het concert bij te wonen, al was het door de regen rustiger dan voorgaande jaren.

Amsterdam had dit jaar extra veiligheidsmaatregelen getroffen vanwege de dramatische gebeurtenissen op Koninginnedag in Apeldoorn. Zo gold er een noodverordening voor het gebied rondom het concert op de Amstel. Burgemeester Job Cohen had deze maatregel ook al afgekondigd voor de Dodenherdenking op de Dam een dag eerder. Alle bruggen waren afgesloten waar de vorstin na het concert onderdoor voer en er lagen aanzienlijk minder bootjes dan gebruikelijk in het water.

Voor zover bekend hadden er geen noemenswaardige incidenten plaats. (ANP)

Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is dinsdag de 64e viering van Bevrijdingsdag afgesloten. Koningin Beatrix was hierbij aanwezig. Foto ANP Beeld
Met het traditionele 5 mei-concert op de Amstel in Amsterdam is dinsdag de 64e viering van Bevrijdingsdag afgesloten. Koningin Beatrix was hierbij aanwezig. Foto ANP
Meer over