Componist en dirigent John Adams wint Erasmusprijs

De Erasmusprijs 2019 wordt toegekend aan de Amerikaanse componist en dirigent John Adams (72).

Erik Voermans
John Adams in 2014 Beeld ANP
John Adams in 2014Beeld ANP

De prijs, bestaand uit een bedrag van 150.000 euro is vernoemd naar de grote humanist Desiderius Erasmus (1466-1536) en is de belangrijkste cultuurprijs die in Nederland wordt vergeven.

Hij wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een voor Europa 'buitengewoon belangrijke bijdrage' heeft geleverd op het gebied van de geesteswetenschappen, sociale wetenschappen en de kunsten.

'Verstaanbare' klassieke muziek
Hij ontvangt de prijs omdat hij een nieuw muzikaal idioom heeft gecreëerd door elementen uit de jazz, de populaire en de klassieke muziek aan elkaar te smeden. Volgens de jury heeft Adams de hedendaagse klassieke muziek weer 'verstaanbaar' gemaakt.

Het thema van de Erasmusprijs is dit jaar 'Componeren voor de huidige tijd'.
Adams is na Olivier Messiaen en Mauricio Kagel de derde componist die de prijs ontvangt sinds de Stichting Praemium Erasmianum, opgericht door prins Bernhard, de prijs in 1958 in het leven riep.

Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Charlie Chaplin, schrijver en latere Tsjechische president Vaclav Havel, choreograaf Hans van Manen, beeldhouwer Henry Moore, opspoorder van oorlogsmisdadigers Simon Wiesenthal, dirigenten Bernard Haitink en Nikolaus Harnoncourt, schilders Marc Chagall en Oscar Kokoschka, antropoloog Claude Lévi-Strauss, theaterregisseur Peter Sellars en de Ierse president Mary Robinson.

De uitreiking, ter verrichten door koning Willem Alexander, vindt plaats op 28 november in het Paleis op de Dam.

Sociale crisis
"Ik ben zeer vereerd," laat John Adams in een reactie weten. "Het is in deze fase van de Amerikaanse geschiedenis des te betekenisvoller die prijs te krijgen voor werk in de geesteswetenschappen en kunsten, humanities zoals we in het Engels zeggen, omdat de Europeanen ongetwijfeld zo hun gedachten hebben bij de ontwikkelingen in Amerika op dit moment."

"Misschien maken alle landen in dit tijdvak wel zo'n soort sociale crisis door. Maar het is niet mijn stijl om daar straks in mijn speech gepeperde uitspraken over te doen. Ik schrijf muziek. Gepeperde teksten zijn meer iets voor voor mijn goede vriend Peter Sellars, die er genoegen in schept provocatief te zijn."

Levensbelang
"Het is ook eervol in een rijtje te staan met Messiaen, die natuurlijk een van de grootste componisten van de twintigste eeuw is, al is hij op mij van geen enkele invloed geweest. Toen ik opgroeide, luisterde ik behalve naar klassieke muziek vooral naar jazz en rock. Muziek met een ritmische puls is voor mij van levensbelang."

Adams werd wereldberoemd met zijn opera's Nixon in China, The Death of Klinghoffer en met veelgespeelde stukken als Short Ride in a Fast Machine, Shaker Loops en Harmonielehre.

Volgende week is zijn nieuwste opera Girls From The Golden West bij De Nationale Opera te horen in het Opera Forward Festival.

Tip Het Parool
Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over