Coldplay heeft meer kleur

AMSTERDAM - Volgende week verschijnt Viva la vida, het vierde album van Coldplay. In een een exclusief mini-optreden in Paradiso gaf de Engelse rockgroep gistermiddag een voorproefje.

Wie herinnert zich het optreden dat het toen nog onbekende Coldplay acht jaar geleden gaf in de bovenzaal van Paradiso? Zanger Chris Martin wel. Hij zei het een hele eer te vinden dat zijn groep dit keer was gepromoveerd tot de grote zaal. Hij zag er het bewijs in het nu eindelijk echt te hebben gemaakt.

Ja, de zanger was in een vrolijke bui. Voor Coldplay, één van de populairste rockgroepen van de wereld, is de grote zaal van Paradiso peanuts. Op haar nieuwe wereldtournee, die deze maand begint, worden alleen reusachtige zalen en stadions aangedaan (2 oktober in de Ahoy in Rotterdam).

De tournee volgt op het verschijnen van het album Viva la vida, dat in Nederland vanaf volgende week vrijdag te koop is. De titel doet denken aan Ricky Martin, maar werd ontleend aan een schilderij van de Mexicaanse kunstenares Frida Kahlo. Op de hoes van Viva la vida (voluit: Viva la vida or death and all his friends) prijkt niettemin een schilderij van Eugène Delacroix: De vrijheid voert het volk aan.

Het in Spanje opgenomen Viva la vida werd geproduceerd door Brian Eno, de man die vaker opdraaft als grote bands een nieuwe kant op willen. In Paradiso vatte gitarist Jon Buckland de nieuwe muzikale richting van Coldplay samen als 'van zwart-wit naar kleur'. In de reeds op single verschenen songs van het album klinkt de groep vooral steviger, met name Chris Martins zang doet robuuster aan.

Die indruk werd bevestigd tijdens het door BNN georganiseerde geheime optreden in Paradiso, Voor een publiek van slechts 300 genodigden en prijswinnaars speelde de groep op Clocks en Fix you na alleen nieuwe nummers. Ondanks alle beveiligingsmaatregelen zijn die songs met wat zoeken natuurlijk al te vinden op internet, maar Paradiso had er de liveprimeur van.

In het luid galmende Lovers in Japan nam de groep vast een voorschot op de komende stadiontournee: muziek van het grote gebaar, die sterk deed denken aan U2. Mooi was de uitvoering van het titelnummer van Viva la vida, waarvan het refrein nu al zonder problemen door het publiek werd verzorgd.

Na een half uurtje verdween de groep alweer. ''Jon moet zo naar de tandarts,'' zei Chris Martin.

Opvallend: bij het popquizje waaraan Martin en de zijnen voorafgaand aan het optreden publiekelijk werden onderworpen, hoestten zij zonder problemen de namen van de drie leden van A-Ha op.

Zowel BNN-radio als -televisie zenden morgen opnamen van het optreden uit. Zie bnn.nl. (PETER VAN BRUMMELEN)

Coldplay live in Paradiso in Amsterdam donderdag. ''In 2000 speelden we hier in de kleine zaal. Acht jaar later hebben we het eindelijk tot de grote zaal geschopt.'' Chris Martin, zanger van de Britse band Coldplay, is duidelijk blij weer terug te zijn in Paradiso. Foto: Hans-Peter van Velthoven/ANP Beeld
Coldplay live in Paradiso in Amsterdam donderdag. ''In 2000 speelden we hier in de kleine zaal. Acht jaar later hebben we het eindelijk tot de grote zaal geschopt.'' Chris Martin, zanger van de Britse band Coldplay, is duidelijk blij weer terug te zijn in Paradiso. Foto: Hans-Peter van Velthoven/ANP
Meer over