Coalitiepartijen: ambassadeur Turkije op matje

Coalitiepartijen D66 en CDA vinden dat minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) de Turkse ambassadeur in Nederland op het matje moet roepen.

ANP
Stef Blok Beeld anp
Stef BlokBeeld anp

Turkije heeft de Nederlandse journalist Ans Boersma uitgezet. De coalitiepartijen noemen het onacceptabel dat Turkije zonder enige aanleiding "verdedigers van het vrije woord" wegstuurt. Ze eisen opheldering.

De partijen vinden dat Blok ervoor moet zorgen dat Boersma kan terugkeren. Ook moet de minister in Europees verband zijn Turkse collega aanspreken op deze gang van zaken, stellen D66'ers Sjoerd Sjoerdsma en Joost Sneller. "Dit gaat echt te ver," aldus Martijn van Helvert (CDA) over de uitzetting.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken wil vooralsnog alleen kwijt dat het departement sinds woensdag contact heeft met Boersma, haar familie en haar werkgever (Het Financieele Dagblad).

Dieptepunt
De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) vindt ook dat minister Blok actie moet ondernemen richting Turkije.

"Dit is een nieuw triest dieptepunt en geeft aan hoe grimmig de situatie voor journalisten daar is," zegt NVJ-secretaris Thomas Bruning.

"In het land zitten ook tientallen Turkse journalisten vast of zijn het land uitgezet. Dit kan echt niet langer zo. Nederland en Europa moeten hier nu echt iets aan gaan doen en moeten ervoor zorgen dat journalisten gewoon hun werk kunnen doen. We doen wel veel handel met een land dat zo omgaat met journalisten. Minister Blok moet duidelijk maken dat dit echt niet meer kan en desnoods moet Nederland de banden met Turkije verbreken."

Opheldering
De NVJ maakt zich ook zorgen om andere Nederlandse journalisten in het land. "Als er zoiets met een collega gebeurt, heeft dat veel impact."

Het Genootschap van Hoofdredacteuren roept Blok op protest aan te tekenen bij de Turkse autoriteiten en zo snel mogelijk opheldering te vragen. "Dit is een nieuwe, pijnlijke en trieste illustratie van hoe in Turkije met de journalistiek en persvrijheid wordt omgegaan," zegt voorzitter en hoofdredacteur van NOS Nieuws Marcel Gelauff.

Lees terug: Nederlandse correspondent Turkije uitgezet

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over