Cloaca keert na tien jaar terug in de theaters

Het Nederlandse toneelstuk Cloaca van Maria Goos keert terug naar de Nederlandse theaters. Hummelinck Stuurman brengt de voorstelling in het seizoen 2012-2013 op de planken. Dat heeft de theaterproducent bekendgemaakt. Cloaca trok in 2002 uitverkochte zalen in Nederland en werd vervolgens ook in het buitenland gespeeld, onder meer in Londen.

ANP

Het stuk vertelt over vier oude vrienden die na jaren weer een weekend met elkaar optrekken en er achter komen dat hun vriendschap en idealen van vroeger niet zoveel meer voorstellen. In de nieuwe versie van het stuk worden de vier rollen vertolkt door Tygo Gernandt, Thijs Römer, Guy Clemens en Sieger Sloot.

In de oorspronkelijke versie speelden Pierre Bokma, Gijs Scholten van Aschat, Peter Blok en Jaap Spijkers de vier mannen. Regisseur Willem van de Sande Bakhuyzen maakte ook een verfilming van het stuk. Deze werd onder meer bekroond met een Gouden Kalf en de publieksprijs op het Nederlands Filmfestival.

De Britse versie van het stuk werd toentertijd geregisseerd door tweevoudig Oscarwinnaar Kevin Spacey. Theaterproducent Hummelinck Stuurman brengt dit seizoen onder meer Het diner, Oom Wanja en Virginia Woolf op de planken.

Meer over