CIDI: ‘Roast van Anne Frank is smakeloos’

Er zijn nogal wat manieren om ‘het debat over de geschiedenis aan te wakkeren, de blik te vergroten, mensen anders te laten kijken en ze het gesprek aan te laten gaan’. Maar of dat Adolf Hitler moet zijn die Anne Frank ‘roast’, is de vraag.

Maarten Moll

Het nieuwe satirische Netflix-programma Historical Roast zond maandag de aflevering uit met Anne Frank, een rol van Rachel Feinstein, in de roaststoel. Hitler (Gilbert Gottfried): “Van alle verslagen uit de Tweede Wereldoorlog die ik heb gelezen, is jouw boek met afstand het meest brandbaar.” En: “Iedereen kent jou als een held en een bestsellerauteur, maar voor mij blijf je altijd mijn kleine nummer 825060.”

De Anne Frank Stichting zegt niet vooraf door Netflix op de hoogte te zijn gebracht. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël vindt de roast onsmakelijk. “Ik denk dat weleens wordt vergeten dat er nog overlevenden zijn en dat trauma’s doorleven in andere generaties,” aldus een woordvoerder.

De roasts worden gemaakt door de Amerikaanse comedian Jeff Ross, zelf van Joodse afkomst. Ook Gottfried en Feinstein hebben Joodse achtergronden. Ross zei tegen Amerikaanse media: “Ik roast alleen mensen van wie ik hou.”

Meer over