Christo wil grootste piramide ooit laten bouwen in woestijn

Christo heeft weer grootste plannen. De beeldend kunstenaar die wereldwijd bekendheid verwierf met het inpakken van gebouwen, wil de grootste sculptuur ooit in de woestijn laten bouwen. De 'Mastaba' moet de Egyptische piramides de loef afsteken.

null Beeld

De Bulgaarse kunstenaar droomt naar eigen zeggen al dertig jaar van dit megaproject. Maar nu heeft hij de financiering, een slordige 260 miljoen euro, rond weten te krijgen. Hij bekostigt de constructie naar verluidt met de verkoop van eigen werken. De kunstenaar heeft sponsoring geweigerd om aan niemand verantwoording te hoeven afleggen.

De Mastaba zal in de woestijn van de Verenigde Arabische Emiraten opgetrokken worden, op zo'n 160 km van Abu Dhabi stad. Honderden arbeiders zullen dertig maanden aan de 150 meter hoge afgeplatte piramide werken. Opvallend: meer dan 400.000 gekleurde olievaten zullen fungeren als bouwstenen waardoor de sculptuur een gouden gloed krijgt op het moment dat de zon opkomt.

Het emiraat Abu Dhabi dat zich steeds meer profileert als een culturele bestemming, hoopt dat de Mastaba zal uitgroeien tot een populaire trekpleister. Christo, die nauw samenwerkt met de oudere broer van de kroonprins, maakt zich sterk dat jaarlijks 2 miljoen toeristen de weg naar zijn kunstwerk zullen vinden.

null Beeld
null Beeld
Meer over