PlusAchtergrond

Christmas van Michael Bublé is geen guilty pleasure, maar een giant pleasure

Van het kerstalbum Christmas (2011) van Michael Bublé zijn wereldwijd al meer dan zestien miljoen exemplaren verkocht. Nu is de 10th Anniversary 2-cd Deluxe Edition verschenen, met een aantal nieuwe nummers.

Maarten Moll

Qua uiterlijk verschillen de verschillende cd’s van Christmas niet. Beeld
Qua uiterlijk verschillen de verschillende cd’s van Christmas niet.

“Volgens mij zit er onder in de zak nog één cadeautje,” zei ik.

Het was pakjesavond. Oudste Dochter verdween zowat in de zak, om er na wat graaien met een plat pakje weer uit tevoorschijn te komen.

“Er staat geen naam op,” zei ze.

“Dan zal het wel voor iedereen zijn,” zei ik.

Ze scheurde het papier van het pakje.

Gillend: “De nieuwe Michael Bublé!!!”

Jongste Dochter trok de cd uit de handen van haar zus.

“De 10th Anniversary 2-cd Deluxe Edition!” schreeuwde ze.

“Opzetten!” brulden ze beiden tegelijkertijd.

Michael Bublé.

Dat is een dingetje hier in huis. Het laatste sinterklaasgedicht is nog niet voorgelezen of de Canadese zanger verdwijnt in de cd-speler. Om er gedurende minstens drie weken ook niet meer uit te komen.

Al bij de eerste magische tonen smelten we hier. En als Michael It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas zingt, zijn we reddeloos verloren en geven we toe aan een korte periode van verslaving.

Het is niet eens een guilty pleasure, om dit afgelikte begrip nog maar eens te berde te brengen. Het is gewoon regelrecht een giant pleasure.

Vanaf 1 januari, als Michael weer in zijn doosje gaat tot 6 december, kan die hele Michael Bublé me gestolen worden met die aalgladde stem van hem. Maar dat album Christmas….

Nog vier nummers

Geen idee hoe we eraan gekomen zijn, maar opeens lag ie op tafel. En dan niet het originele album, Christmas, maar de Christmas Deluxe Special Edition. Daar staan na het vijftiende nummer, Mis Deseos/ Feliz Navidad waar het originele album mee afsluit, nog vier nummers op, waaronder mijn favoriet Frosty the Snowman. En een afscheidsgroet van Michael. “This is Michael Bublé, wishing you a very merry Christmas.”

En nu kregen we van Sinterklaas dus de Christmas 10th Anniversary 2-cd Deluxe Edition in ons schoentje geschoven.

Qua uiterlijk verschillen de cd’s niet. Zelfde foto voorop, Michael met een kerstpresentje in zijn handen, dezelfde achterkant van de cd (Michael die een kerstpakket aanbiedt), en bijna hetzelfde boekje (het Anniversaryboekje heeft een goudgekleurd randje).

Maar in het doosje nu twee cd’s.

De eerste is het originele Christmasalbum, dat dus afsluit met Mis Deseos/ Feliz Navidad.

Volgorde van nummers

Gelukkig is er niet gesleuteld aan de volgorde van de nummers. We hebben de cd in de auto een keer op shuffle gezet, maar dat leidde tot totale ontregeling. Michael zong eerst Santa Baby, en daarna Cold December Night. Wij, die bij het gewoon afspelen van de cd al aan het volgende nummer begonnen als Michael nog niet fatsoenlijk het voorgaande nummer had uitgezongen, waren helemaal van slag en zongen niet eens mee.

Nooit meer gedaan.

Maar nu. Na Feliz Navidad begon Oudste Dochter al aan The Christmas Song. Maar de cd zweeg. We moesten de cd verwisselen voor de tweede.

En daar zit het verschil. Op die tweede cd staan zeven nummers.

Op de Deluxe Special Edition staan nog The Christmas Song, Winter Wonderland, Frosty the Snowman en Silver Bells.

Op de tweede cd van het Anniversaryalbum staan zeven nummers. Winter Wonderland, Frosty the Snowman, Silver Bells kennen we. Dan horen we ook nog The More You Give en White Christmas. Twee nummers die niet op de andere Christmasalbums stonden.

Maar die zijn niet ‘nieuw’, volgens het stickertje op de 10th Anniversary 2-cd Deluxe Edition. Want op dit album staan ‘2 new tracks: a new recording of Let it Snow & brand new song The Christmas Sweater’.

Dus eigenlijk vier nieuwe nummers, wat ons betreft.

Wel fijn dat de tweede cd begint met Let it Snow, (de meiden gingen dansend en zingend de kamer rond) die wat ons betreft heel erg gemist werd op de Deluxe Special Edition. Winter Wonderland, dit keer met Rod Stewart, is een verbetering. White Christmas is wat gewoontjes, en aan dat echt nieuwe nummer, The Christmas Sweater moeten we hier nog wat wennen, maar die gaan we ons eigen maken en aantrekken.

Prima tweede schijfje. Maar waar is The Christmas Song gebleven? En waarom niet alles op een cd geknald zodat je niet hoeft te wisselen? Ook de afscheidsgroet van Michael missen we. Dat is wel een beetje jammer, dat die kers op de taart ontbreekt.

Maar dat vergeven we Santa Michael.

Meer over