China lanceert 'regenraketten' tegen de hitte

Zeven raketten met chemische middelen zijn in een Chinese stad in de lucht geschoten om het te laten regenen. Dat meldden Chinese media donderdag. China kampt met een hittegolf waardoor op diverse plaatsen droogte ontstaat. Tientallen mensen zijn door de hitte overleden.

redactie
Chinezen zoken beschutting in onder andere metrostations tegen de felle zon Beeld afp
Chinezen zoken beschutting in onder andere metrostations tegen de felle zonBeeld afp

De raketten werden dinsdag in Hangzhou, een stad dicht bij Shanghai, gelanceerd. Volgens een Chinese meteoroloog hebben de raketten voor een neerslag van 5,4 millimeter gezorgd. De temperatuur daalde voor 1,5 uur met 10 graden Celsius. Shanghai en omgeving beleefde de warmste juli in 140 jaar. Onlangs werd met 40,6 graden Celsius de hoogste temperatuur ooit in de havenstad gemeten.

Het lanceren van raketten met chemische middelen zijn 'als je dat voortdurend doet, slecht voor de ecologie,' aldus Gert-Jan Steeneveld, weerdeskundige aan de Wageningen Universiteit. Bovendien zijn deze 'regenraketten' maar een tijdelijke oplossing tegen de droogte. 'Bij veel chemische middelen kan een wolk 'doodgeslagen' worden,' zo verklaarde Steeneveld. De wolk verdwijnt dan. Chemicaliën kunnen geen wolken maken, maar slechts de wolken die er al zijn, beïnvloeden.

In 1930 heeft de Nederlander August Willem Veraart voor het eerst geprobeerd om het weer te beïnvloeden. Tegenwoordig wordt er in Nederland geen onderzoek meer gedaan naar het maken van regen.

Meer over