PlusGallery Viewer

Casper van der Kruk: ‘Oei, ik koop veel te veel’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze kunst en vooral: wat kopen ze? Kunsthistoricus, gebouwmanager en verzamelaar Casper van der Kruk (59) pleit voor het afschaffen van de btw op aankopen van kunstenaars jonger dan dertig jaar.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Klaas Kloosterboer - 20106 (2020) Beeld GALLERY VIEWER
Klaas Kloosterboer - 20106 (2020)Beeld GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Op persoonlijk vlak kan kunst bij mij verschillende emoties oproepen: kunst kan mij ontroeren, mij aan het denken zetten, blij maken, maar als kunsthistoricus zoek ik ook vaak naar dwarsverbanden of referenties met de kunstgeschiedenis.”

Heeft u kunst van huis uit meegekregen?

“Het is zeker zo dat mijn ouders in alle vormen van kunst geïnteresseerd waren: muziek, literatuur, beeldende kunst en podiumkunsten, en mij daarin meenamen. De latente interesse in allerlei vormen van kunst was bij mij daardoor altijd al aanwezig.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Eigenlijk alles: kranten, kunsttijdschriften, kunstdocumentaires en online via sociale media, Instagram, en nieuwsbrieven van Artnet, Artsy en galeries wereldwijd.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik bezoek museumtentoonstellingen en kunstbeurzen in binnen- en buitenland, maar het plezierigste vind ik het bezoeken van galeries en kunstenaarsateliers, vanwege de persoonlijke contacten met galeriehouders en kunstenaars. Ook de eindexamenpresentaties aan de verschillende kunstacademies zijn elk jaar weer een feest om te bezoeken!”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Oei, veel te veel! Uniek werk heeft mijn voorkeur, maar ik kan net zo goed vallen voor werken in oplage, mits deze gelimiteerd zijn tot een beperkt aantal. Ik vind oprecht dat de kunstsector ruimhartig gesteund moet worden en jonge kunstenaars in het bijzonder. Ik zou dan ook willen pleiten voor het afschaffen van de btw op kunstaankopen van kunstenaars jonger dan dertig jaar en in zijn algemeenheid het aankopen van kunst voor 10 procent aftrekbaar van de belasting maken.”

Waar koopt u: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Ik koop vrijwel altijd in de galerie of op een kunstbeurs. Online bekijk ik wel kunst, maar uiteindelijk koop ik het bij de vertegenwoordigende galerie van de kunstenaar. Op veilingen koop ik zelden.”

Anastasia Samoylova - Fountain (2017), Galerie Caroline O'Breen  Beeld GALLERY VIEWER
Anastasia Samoylova - Fountain (2017), Galerie Caroline O'BreenBeeld GALLERY VIEWER

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Nee, ik woon met niemand samen en kan mijn keuzes dus zelfstandig bepalen.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Ik kom behalve bij Galerie Fons Welters graag bij Akinci, Annet Gelink, Tegenboschvanvreden, Stigter Van Doesburg, Martin van Zomeren, Upstream, Althuis Hofland, Albada Jelgersma, Gerhard Hofland, Ellen de Bruijne, Lumen Travo en Grimm. Voor fotokunst word ik altijd blij van de programma’s van Caroline O’Breen, Wouter van Leeuwen en Flatland.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Haha… onbeperkt? Wel veiligheidsriemen vast: dan zou ik schilderkunst kopen van Marina Rheingantz, Lorna Simpson, Alice Neel, Mark Bradford, Luc Tuymans, Philip Guston en Wilhelm Sasnal. Fotokunst van Andreas Gursky en Wolfgang Tillmans. Videokunst van Pipilotti Rist, Arthur Jaffa, Kahlil Joseph, Bill Viola, David Claerbout en Theaster Gates. Tekenkunst van Raymond Pettibon. Sculpturen en installatiekunst van Louise Bourgeois, Berlinde de Bruyckere, Jannis Kounellis, Sarah Lucas, Doug Aitken en Elmgreen & Dragset. Conceptuele Kunst van John Baldessari en On Kawara.”

Job Koelewijn - Collage / Storyboard [Beckett] (2012), Galerie Fons Welters  Beeld GALLERY VIEWER
Job Koelewijn - Collage / Storyboard [Beckett] (2012), Galerie Fons WeltersBeeld GALLERY VIEWER

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Anastasia Samoylova stelt op een indringende, overtuigende en toch esthetische wijze de heftige en wereldwijde problematiek van de klimaatverandering aan de orde.”

“Job Koelewijn weet altijd mijn zintuigen aan te spreken door zijn verrassende interventies in de bestaande werkelijkheid. Hierdoor beleef ik intense ervaringen van de plaats of ruimte waarin ik mij bevind.”

“En Klaas Kloosterboer, omdat hij in zijn werk voor mij vaak iets ongrijpbaars heeft en het bovendien abstractie en actie ineen is.”

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com. Een keuze uit de kunstcollectie van Casper van der Kruk is t/m 29/11 te zien bij Project Space On The Inside in Amsterdam Noord.

Casper van der Kruk Beeld Het Parool
Casper van der KrukBeeld Het Parool

Casper van der Kruk

Casper van der Kruk koopt zijn kunst bij voorkeur in een galerie of op een kunstbeurs.

Meer over