PlusInterview

Carolina Lo Galbo en Brecht van Hulten: het nieuwe presentatieduo van De 5 Uur Show

Carolina Lo Galbo (40) en Brecht van Hulten (50) gaan vanaf half augustus De 5 Uur Show presenteren bij SBS6. Een a-typisch duo voor de campingzender. ‘Ze hebben ons niet voor niets aangenomen.’

Dennis Jansen
Carolina Lo Galbo Beeld Talpa / SBS 6
Carolina Lo GalboBeeld Talpa / SBS 6

Voor hetzelfde geld had Brecht van Hulten nu in het Van Gogh Museum gewerkt, bezoekers rondleidingen gegeven, vertellend over de schilder, zijn kunstwerken of andere tentoonstellingen in het museum. “Ik was al aangenomen, maar op de dag dat mijn contract inging, moest het museum sluiten vanwege corona.”

Het is De 5 Uur Show geworden. Brecht van Hulten, voorheen te zien bij het Jeugdjournaal en de NOS, nam in januari na bijna tien jaar afscheid van Kassa. Haar contract liep af en ze was, bekent ze, ‘eigenlijk wel een beetje klaar met televisie’. Vooral het afhankelijk zijn van netmanagers en omroepbazen, zegt ze. “Laat ik gewoon mijn eigen plan trekken, dacht ik. Ik had allerlei ideeën. Schrijven. Iets in de culturele sector doen. Iets heel anders. Toen kwam dit op mijn pad. Livetelevisie. De 5 Uur Show. Ik had het eerlijk gezegd niet verwacht, nee. Niemand denk ik, maar ik ben op mijn gevoel afgegaan. Ik kreeg er zo’n zin in.”

Fraaie reputatie

Mag Brecht van Hulten al best verrassend zijn, de naam van Carolina Lo Galbo is nog opmerkelijker. Lo Galbo bouwde een fraaie reputatie op als schrijvende interviewer in een hoek die je niet meteen bij SBS6 zou verwachten: bij Vrij Nederland en de Volkskrant. Het interview met Ramsey Nasr leverde haar in 2010 De Luis op, de prijs voor het beste Nederlandstalige interview. Drie jaar geleden verscheen zij op televisie, waar ze VPRO Boeken ging doen. Eind december 2019 stopte het programma. “Schrijvers interviewen is fantastisch, maar ik ben een generalist. Wat mij aanspreekt, is om veel verschillende mensen te spreken en te interviewen. Dat had ik wel gedaan voor bladen en een krant, maar nog niet voor televisie.”

Of het SBS6-imago van, pak ’m beet, campingzender, niet in de weg zit? “Ik heb gekeken waar de mogelijkheden liggen en met welke mensen ik ga werken,” zegt Lo Galbo. “Ik denk niet in hokjes. Tijdens mijn journalistieke opleiding heb ik stage gelopen bij Metro, AT5, Marie Claire en Vrij Nederland. Vond ik allemaal interessant. Bij Vrij Nederland mocht ik zes pagina’s maken. De diepte in. Portretten van politici, BN’ers. Bij Metro was het wat breder. Kon ik meteen Acda & De Munnik interviewen.”

Verstrooiing

Brecht van Hulten moet lachen om het woord ‘campingzender’. “Ik neem mezelf mee. Ze hebben ons niet voor niets aangenomen. Kennelijk hebben ze een bepaalde bedoeling met dit programma en willen ze presentatoren bij dit profiel: een betrouwbaar actualiteitenprogramma met verstrooiing. Kassa had een bepaald publiek. Veel maatschappelijke thema’s. Vrij serieus, maar vergeet ook de pindakaastest niet.”

In een nieuwe reeks van De 5 Uur Show, dat eerder van 1989 tot en met 1998 te zien was op RTL, worden de actualiteit van de dag en het persoonlijke verhaal daarachter besproken. Er is ruimte voor maatschappelijke thema’s, politiek, amusement, films en series, royalty’s. Om de week wordt het programma gepresenteerd door Van Hulten en Lo Galbo.

De twee komen in het rijtje met onder anderen Dieuwertje Blok, Catherine Keyl, Viola Holt en Myrna Goossen. “Het begon in mijn studententijd,” weet Van Hulten, die destijds Europese Studies deed aan de UvA. “Ik herinner me vooral Catherine Keyl; en dat De 5 Uur show een programma was waarin alles bespreekbaar was. Geen taboes. Gewone mensen die hun ervaringen deelden.”

Ze was ‘toe aan positieve dingen’. “Kassa gaat heel erg over wat er niet deugt, wat bedrijven niet goed doen, de overheid niet. Het is heel goed dat dat er is, maar als je dat tien jaar doet, dan is het toch een hoop negativiteit. Nu vind ik het leuk mensen persoonlijke verhalen te laten vertellen. En om de lichtvoetiger, leukere, en lossere kant van mezelf te laten zien. Meer Brecht. Minder strak in het keurslijf.”

Dagelijkse druk

Lo Galbo, die eerst psychologie en vervolgens journalistiek studeerde, gaat van de zondagochtend naar dagelijks door de week. Ze kijkt uit naar die dagelijkse druk van live-tv. “Die adrenaline, ik hou ervan. VPRO Boeken was semi-live. Nu is het presteren op het moment. En als je dan wegrijdt uit de studio is het gedaan. Dan ebt de adrenaline weg, maar kun je niet meer, zoals bij een artikel, sleutelen aan het programma.”

Van Hulten: “Live een programma presenteren is een beetje als autorijden. Je moet allemaal dingen tegelijk doen. Kassa was ook live. Dat kon niet anders. Directeuren van bedrijven hadden het lef om naar onze studio te komen. Het hol van de leeuw. Die confronterende gesprekken kun je niet overdoen.”

Brecht van Hulten. Beeld Talpa / SBS 6
Brecht van Hulten.Beeld Talpa / SBS 6
Meer over