Carel Kraayenhof krijgt Edison Oeuvreprijs

Bandeonist en componist Carel Kraayenhof krijgt een Edison voor zijn gehele oeuvre en zijn buitengewone verdienste voor de Nederlandse muziek.

ANP
Carel Kraayenhof Beeld ANP
Carel KraayenhofBeeld ANP

De muzikant neemt de prijs in ontvangst op 6 juli in het Rotterdamse jazzpodium LantarenVenster.

Kraayenhof werd in 2002 in één klap beroemd door zijn vertolking van Adiós Nonino (Vaarwel vadertje) van Astor Piazzolla tijdens de kerkelijke inzegening van het huwelijk van toenmalig kroonprins Willem-Alexander met Máxima Zorreguieta.

'Absolute wereldtop'
Maar volgens juryvoorzitter Imme Schade van Westrum had de wereld hem daarvoor al ruimschoots ontdekt en herkend.

"Niemand minder dan de vader van de Nieuwe Tango, Astor Piazzolla, nodigde Carel Kraayenhof al in 1987 uit om naar New York te komen. Daar speelde de Nederlander op Broadway, in de musical Tango Apasionado samen met zijn grote voorbeeld."

Kraayenhof behoort volgens de jury in zijn vak tot de absolute wereldtop. En hij wordt gevraagd door de meest uiteenlopende musici: van Herman van Veen tot Marco Borsato en André Hazes en van Ennio Morricone tot Yo-Yo Ma en Sting.

Jubileum
Dit jaar viert hij in de Nederlandse theaters een jubileum: 30 jaar Carel Kraayenhof Ensemble. Tevens is het een afscheid. Afgelopen maart maakte hij bekend te stoppen met het ensemble.

De Edison, een bronzen beeld, is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland, te vergelijken met de Amerikaanse Emmy Award. De uitreiking gebeurt tijdens Edison Jazz/World 2018, dat onderdeel is van North Sea Round Town, het fringe-festival van North Sea Jazz.

Tijdens het festival brengt Kraayenhof samen met zijn ensemble een aantal nummers uit zijn oeuvre ten gehore.

Lees ook: 15 jaar geleden trouwden Willem-Alexander en Máxima

Meer over