PlusGallery Viewer

Camiel Gielkens: ‘Mijn vrouw kijkt met heel andere ogen’

Wat vinden kunstliefhebbers mooi? Waar kopen ze en vooral: wat kopen ze? Camiel Gielkens (46), directeur van de Schouten & Nelissen Groep, vindt het belangrijk om er vroeg bij te zijn.

Manuela Klerkx en Oscar van Gelderen
Andrea Radai – Want One Moment, 2018, Galerie O-68. Beeld GALLERY VIEWER
Andrea Radai – Want One Moment, 2018, Galerie O-68.Beeld GALLERY VIEWER

Wat betekent kunst voor u?

“Kunst is echt een verrijking voor mijn leven. Het geeft me veel energie om te kijken, te leren en er samen met anderen over te praten.”

Heeft u kunst van huis uit mee­gekregen?

“Ik ben opgegroeid in een familie met verschillende professionele kunstenaars, die ook internationaal actief zijn. Van jongs af aan ben ik meegesleurd naar openingen en tentoonstellingen in galeries en musea voor moderne kunst.”

Waar haalt u uw informatie over het wel en wee in de kunstwereld vandaan?

“Ik heb vooral het idee opgegeven dat ik op de hoogte moet zijn van alles wat er speelt in de kunstwereld. Wat ik vaak doe, is kijken naar kunstenaars die samenwerken met kunstenaars die ik al ken en goed vind. Regelmatig loop je zo tegen grote verrassingen aan.”

Waar bekijkt u het liefste kunst?

“Ik ga graag naar afstudeertentoonstellingen van de grote internationale kunstopleidingen, of initiatieven van kunstenaars zelf. De sfeer daar is zo aanstekelijk. Heerlijk!”

Hoe vaak per jaar koopt u kunst?

“Het belangrijkste voor mij is om er vroeg bij te zijn, en werk te kopen van (jonge) kunstenaars die wel al een eigen signatuur hebben, maar nog niet zijn opgepikt. Ik merk dat ik de laatste jaren kritischer ben geworden, ook omdat de collectie steeds groter wordt en de beschikbare ruimte thuis nu eenmaal beperkt is. Toch komt er elk jaar stiekem wel wat bij.”

En waar koopt u dan: in de galerie, op een kunstbeurs, op een veiling of online?

“Vaak van de kunstenaar direct, of via een galerie waar de kunstenaar aan verbonden is. Ik gun mezelf graag de tijd en ruimte om goed te kijken en dat kan daar toch het beste. Als ik het werk van een kunstenaar goed ken, is online een alternatief.”

Is het belangrijk dat u en uw partner het altijd eens zijn over een aankoop?

“Altijd samen! We kijken al heel lang naar kunst en bevragen elkaar ook goed over wat ons raakt en waarom. Dat scherpt mijn blik, vooral ook omdat mijn vrouw – die zelf een echte creatieveling is – vaak met heel andere ogen kijkt. Alleen als we er samen achter staan, gaan we over tot een aankoop.”

Is er een galerie waar u een speciale band mee heeft?

“Er zijn veel galeries die ik bewonder en volg. Maar het gaat te ver om te zeggen dat ik er een speciale band mee heb. Denk aan David Zwirner in New York, Zeno X en DMW in Antwerpen en bijvoorbeeld Gerhard Hofland, The Merchant House en Grimm in Amsterdam.”

Als u een onbeperkt budget had, van wie zou u dan een werk aankopen?

“Michaël Borremans.”

Wie zijn uw favoriete kunstenaars?

“Ik ben opgegroeid met het werk van André de Jong, een oom van mij. Zijn werk heeft me gevormd. Het is een referentiekader voor mijn manier van kijken naar het werk van andere kunstenaars.”

“Andrea Radai raakt me altijd rechtstreeks in mijn hart. Er zit zo veel emotie in, maar ook altijd iets heel dubbels. Ze schildert wat ze ziet, en er blijft altijd wat te raden over.”

“Ik volg de mannen achter Graphic Surgery. Ik ben gek op nieuwe dingen maken. Bouwen. Bouwplaatsen fascineren mij enorm, ik voel thuis in een snelgroeiende stad als Sjanghai of ons eigen Amsterdam-Noord. Dat is waar hun werk over gaat, transformaties. Volgens mij hebben ze totaal niet de intentie iets mooi te maken en dat maakt hun werk heel sterk”

Camiel Gielkens, directeur adviesgroep ontwikkelde zijn visie op kunst op basis van het werk van zijn oom. Beeld -
Camiel Gielkens, directeur adviesgroep ontwikkelde zijn visie op kunst op basis van het werk van zijn oom.Beeld -

Een langere versie lezen of zelf kunst kopen? www.galleryviewer.com

Meer over