PlusInterview

Cabaretier Marco Lopes: ‘Ik ben meer van de zelfspot’

Marco Lopes wilde ooit politieagent worden, deed een IT-opleiding en belandde na de Konings­theater­academie toch op het cabaretpodium. In zijn tweede voorstelling, Wees blij, heeft hij het over beeldvorming. Met de hulp van Sneeuwwitje.

Mike Peek
Marco Lopes: ‘Alles wat je doet, heeft invloed op de manier waarop mensen naar je kijken.’  Beeld Anneloes van den Adel
Marco Lopes: ‘Alles wat je doet, heeft invloed op de manier waarop mensen naar je kijken.’Beeld Anneloes van den Adel

Waarom vindt u beeldvorming zo’n interessant onderwerp?

“We hebben altijd een bepaalde indruk van anderen, of we die persoon nou goed kennen of niet. Dat vind ik fascinerend, want klopt dat beeld wel? Wat weet je eigenlijk van die ander? Tegelijk delen we tegenwoordig zoveel informatie met elkaar dat je je kunt afvragen of we niet te véél weten van een te grote groep. We moeten constant afwegen: vertel ik dit aan twee vrienden of deel ik het mijn 300 of zelfs 3000 volgers? Alles wat je doet, heeft invloed op de manier waarop mensen naar je kijken.”

Hoe past Sneeuwwitje in dat verhaal?

“Ik denk dat we allemaal hetzelfde beeld hebben van Sneeuwwitje. Onze kennis over haar bestaan komt uit het sprookje en eindigt met: ‘En ze leefden nog lang en gelukkig’. Maar wat is er daarna gebeurd? In de voorstelling komt ze langs om te vertellen hoe het tegenwoordig met haar gaat. Wat we níét weten.”

Bestaat er over u ook een verkeerd beeld?

“Mensen kijken me raar aan als ik zeg dat ik vroeger werd gepest. Ik had wel een grote mond, maar kwam pas laat in een groeispurt terecht en was ook niet zo zwaar. Het was heel makkelijk mij op te tillen en in de bosjes te gooien. Ik ken mensen die het veel zwaarder hadden hoor, maar de basisschool was voor mij niet altijd even leuk.”

U komt over als iemand die juist erg populair was.

“Dat zeggen mensen, ja. Je bent vrolijk, je hebt altijd je woordje klaar, je kunt voor jezelf opkomen. Maar er is ook een heel andere Marco. Tijdens het maken van mijn eerste voorstelling ben ik mezelf bijvoorbeeld behoorlijk tegengekomen. Ik deed altijd veel verschillende dingen en was van maandag tot en met zondag bezig. Plotseling gaf mijn lichaam aan: tot hier en niet verder. We moeten even een tandje terug. Toen dacht ik eerst: nee, nee, even een tandje erbij juist. Dat werkt natuurlijk niet. Daar vertel ik ook iets over. Het is zeker geen therapietheater hoor, ik ben meer van de zelfspot.”

Wat gebeurde er dan?

“Ik voelde me raar en kreeg last van wat later paniekaanvallen bleken te zijn. Je weet eerst niet wat er aan de hand is, tot het vaker gebeurt en je bij de dokter langsgaat. Toen moest ik rusten, heel veel rusten. Gewoon een stapje terug doen en me op één ding focussen. Hoe saai het ook klinkt, het werkt wel.”

U heeft sinds vorig jaar een dochter. Heeft dat nog iets veranderd?

“Zeker. Als je vader wordt, heb je helemaal geen tijd meer om van alles te doen. Je moet er gewoon zijn voor je gezin. Ik ben veel beter geworden in plannen en in verantwoordelijkheid nemen. Vroeger zou ik tijdens zo’n lockdown heel geïrriteerd en chagrijnig zijn geworden. Je kunt niet optreden, dus dan heb ik de neiging om andere dingen te verzinnen. Maar nu moet het wel haalbaar zijn. Het mag niet ten koste gaan van de was doen, stofzuigen, je dochter naar de opvang brengen en weer ophalen. Een kind geeft veel structuur.”

U heeft door die lockdown vast veel tijd met haar kunnen doorbrengen.

“Ja, dat was een mooi cadeau. Ik heb kunnen zien hoe ze zich ontwikkelde. De coronacrisis is enorm heftig en velen ervaren er de gevolgen van. Voor de eerste lockdown had ik echter best behoefte aan een pauze. Ik zei gekscherend tegen mijn vriendin: hoe fijn zou het zijn als je een soort afstandsbediening hebt waarmee je het leven stil kunt zetten? Even bijkomen, bedenken waar je staat. Wat wil ik doen, waar ga ik naartoe? En dan weer door. Nou, die afstandbediening heb ik gekregen. Nu druk ik graag weer vol op de playknop.”

Marco Lopes, Wees blij. Theater ­Bellevue, 30-31/10.

Meer over