Recensie

Cabaretbelofte Tim Fransen maakt het hoe dan ook waar (****)

Alle ogen zijn gericht op de man die wordt gezien als één van de grootste cabaretbeloftes van dit moment. En met zijn filosofisch getinte voorstelling Het Failliet Van De Moderne Tijd weet hij de belofte in te lossen, hoewel er wel wat kanttekeningen te plaatsen zijn.

Mike Peek
Fransen werkte samen met René Gude (1957-2015) aan zijn filosofisch getinte voorstelling. Beeld Martin Oudshoorn
Fransen werkte samen met René Gude (1957-2015) aan zijn filosofisch getinte voorstelling.Beeld Martin Oudshoorn

De druk was immens. Toen hij vorig jaar het Leids Cabaret Festival won, werd Tim Fransen direct gebombardeerd tot grootste talent van Nederland. Hij werkte vervolgens samen met René Gude aan een filosofisch getinte voorstelling om die belofte in te lossen. Al vallen er best wat kanttekeningen te plaatsen, dat is Fransen absoluut gelukt.

Het Failliet Van De Moderne Tijd gaat over de vraag of het leven het waard is geleefd te worden. Misschien moeten we vanavond wel collectief zelfmoord plegen, zegt Fransen bij aanvang. Zo ver komt het niet, al schetst hij met behulp van Friedrich Nietzsche wel een behoorlijk somber beeld van de huidige mens. Zonder God om naar op te kijken en zonder ideologie om naar te leven krijgen individualisme en kapitalisme carte blanche. Immers: 'We hebben niets waar we ons eigenbelang ondergeschikt aan kunnen maken.'

Grapdichtheid is hoog
Fransen schrijft fantastische, kraakheldere teksten, waar geen woord te veel in staat, en hij geeft uitstekende voorbeelden. Zo'n inspirerende speech als in de film Brave­heart, zou die tegenwoordig nog werken? Of zou cynisme het groepsgevoel onmiddellijk ondermijnen?

Ondanks het zware onderwerp ligt de grapdichtheid hoog. Misschien wel te hoog. Fransen zet je soms gewiekst op het verkeerde been, maar overschreeuwt zich ook een paar keer - terwijl zijn zoektocht al boeiend genoeg is. Neem de prachtige apotheose in het Duitse Röcken. Aan het graf van zijn grote held Nietzsche beleeft Fransen eindelijk de openbaring waar hij naar hunkerde: contact, écht contact, is belangrijker dan eender welke theorie.

Meer over