Brusseprijs voortaan elk jaar uitgereikt

AMSTERDAM - De M.J. Brusseprijs, voor het beste Nederlandstalige journalistieke boek, zal voortaan elk jaar worden uitgereikt.

Daartoe heeft de jury, onder de paraplu van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, besloten omdat de animo voor deelname steeds groter wordt.

Voor de prijs die elke twee jaar werd uitgereikt, werden afgelopen periode driehonderd boeken ingezonden, vijfenzeventig meer dan de vorige keer. Bovendien, aldus de jury, hebben de inzendingen een steeds hogere kwaliteit.

Gisteren werd ook een groslijst van negentien genomineerden bekendgemaakt. Die lijst is ook al langer dan voorheen. De concurrentie is groter, want op de groslijst staan journalistieke boeken die heel goed zijn verkocht, zoals Het pauperparadijs, van Suzanna Jansen, De prooi (over de ABN Amro), van Jeroen Smit, De vastgoedfraude, van Vasco van der Boon en Gerben van der Marel en Cees Fasseurs Juliana en Bernhard.

De M.J. Brusseprijs, ingesteld ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het Fonds Bijzondere Journalistieke Projecten, is vernoemd naar de NRC-journalist M.J. Brusse (1873-1941).

De prijs werd in 2006 gewonnen door Jeroen Smit met zijn boek Het drama Ahold en in 2008 door de Vlaamse journalist Pascal Verbeken met zijn boek Arm Wallonië.¿ (HET PAROOL)

Meer over