Bruno Mars en Kendrick Lamar grote winnaars Grammy's

Bruno Mars en Kendrick Lamar zijn zondagnacht de grote winnaars geworden bij de uitreiking van de Grammy Awards in New York.

Het Parool/ANP
Bruno Mars. Beeld afp
Bruno Mars.Beeld afp

Mars won in alle zes categorieën waarvoor hij genomineerd was. Zijn nummer That's What I Like werd uitgeroepen tot beste nummer van 2017, zijn album 24K Magic was het beste album. De zanger won al 11 Grammy's in voorgaande jaren.

De uitreiking van de Grammy Awards begon zondagnacht met een politiek getint optreden van Kendrick Lamar, voor een Amerikaanse vlag met dansers in legeruniformen.

De rapper won vijf muziekprijzen, onder meer voor beste rapalbum met DAMN, beste videoclip en rapnummer Loyalty.

Jay-Z
De rapper liet daarmee een andere succesvolle rapper, Jay-Z, achter zich. Die was genomineerd voor acht muziekprijzen maar kreeg er niet één.

In een dankwoord sprak Lamar bewondering uit voor zijn voorbeeld Jay-Z: 'Jay for president!'. Jay-Z had naar verluidt een uitnodiging om op te treden vooraf al afgewezen.

De 21-jarige Alessia Cara won een Grammy voor Best New Artist. Ed Sheeran kreeg zowel een prijs voor Divide als voor The Shape of You, maar was niet aanwezig in New York bij de uitreiking.

Cohen
Leonard Cohen heeft postuum een Grammy voor beste rock performance gewonnen. Het is de tweede Grammy die dit jaar naar een overleden persoon gaat.

De eind 2016 overleden actrice Carrie Fisher kreeg postuum een award voor het beste spoken-word album. Naast Fisher waren ook politicus Bernie Sanders en rockster Bruce Springsteen in deze categorie genomineerd.

De Amsterdamse dirigent Reinbert de Leeuw was ook genomineerd voor een Grammy, maar zag de prijs aan zich voorbij gaan.

Witte roos
Verschillende muzikanten verschenen op de rode loper met een witte roos in de hand of op hun kleren gespeld.

Daarmee wilden ze zich solidair tonen met de #Timesup-beweging.

Tijdens de Golden Globes eerder deze maand verschenen bijna alle steren in het zwart om aandacht te vragen voor gelijke behandeling van vrouwen en tegen seksueel misbruik.

Miley Cyrus met witte roos op de rode loper. Beeld ap
Miley Cyrus met witte roos op de rode loper.Beeld ap
Meer over