Broederliefde en Douwe Bob kanshebbers Edison

Broederliefde, Douwe Bob en Kensington nemen het tegen elkaar op in een van de belangrijkste categorieën bij de uitreiking van de Edison Pop in februari. De drie zijn met respectievelijk Hard Work Pays Off 2, Foolbar en Control genomineerd voor Beste album.

door: BuzzE
Broederliefde op de rode loper tijdens het openingsfeest MTV EMA. Beeld anp
Broederliefde op de rode loper tijdens het openingsfeest MTV EMA.Beeld anp

Dat heeft de jury woensdagavond bekendgemaakt.

Hard Work Pays Off 2 betekende de definitieve doorbraak van Broederliefde, waarop hits als Jungle, Mi No Lob en Ik was al binnen staan. De plaat stond maar liefst veertien weken op nummer 1 in de Album Top 100 en zette daarmee een record neer. Nooit eerder hield een Nederlandstalig album het zo lang vol aan kop. Volgens de jury is Hard Work Pays Off 2 'een veelzijdig, genredoorbrekend album dat voor velen dé soundtrack van de zomer was'.

Douwe Bobs jaar stond vooral in het teken van zijn deelname aan het Eurovisiesongfestival. De zanger werd tot zijn eigen teleurstelling elfde maar volgens de Edison-jury werd 2016 dankzij zijn 'ijzersterke' album Foolbar toch glorieus. "Dit is countrypop van Nederlandse makelij die zo met die uit Nashville mee kan."

De jury, onder leiding van NPO Radio 2-dj Ruud de Wild, roemt ook het nieuwe album van Kensington. "De top bereiken was één, het knapst aan Control is dat de Utrechters voorbij de typische stadionrock hebben durven denken, in plaats van alleen maar te consolideren."

Beste alternative
Woensdagavond zijn ook de genomineerden in de categorie Beste alternative bekendgemaakt. Daarin nemen Amber Arcades (Fading Lines), Klangstof (Close Eyes to Exit) en Lucky Fonz III (In je nakie) het tegen elkaar op. Donderdag worden de rest van de kanshebbers van de Edison Pop onthuld. De uitreiking vindt plaats op 13 februari in de Gashouder in Amsterdam.

De Edisons zijn de meest prestigieuze muziekprijzen in Nederland en vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy's in de Verenigde Staten en de Duitse Echo Awards.

Meer over