Brit kan politie wachtwoord niet geven: vier maanden cel

Een 22-jarige Brit heeft vier maanden extra cel gekregen omdat hij de politie het wachtwoord van zijn USB-stick niet kon geven. Dat meldt de BBC. Het was de politie niet gelukt om de stick te kraken.

Thomas van der Kolk
null Beeld thinkstock
Beeld thinkstock

Syed Hussain uit Luton zat al in de gevangenis omdat hij deel uitmaakt van een terreurcel die een terreuraanval op een legerbasis in diezelfde stad heeft voorbereid. Hij had toegegeven dat hij die aanval had besproken met andere leden. Ze zouden een zelfgemaakte bom op een radiografisch bestuurbaar speelgoedautootje plaatsen. Ze werden in 2012 veroordeeld tot 16 jaar en drie maanden gevangenisstraf. Daar komen voor Hussain nu dus nog eens vier maanden bij.

Geavanceerde encryptie
Na de arrestatie van Hussein in 2012 had de politie een USB-stick van diens huis meegenomen. De informatie op de stick bleek echter te zijn afgeschermd met geavanceerde encryptietechnieken die de politie niet kon kraken. Hussein liet weten dat hij zich de toegangscode niet kon herinneren, omdat hij last had van stress. Experts van de Britse geheime dienst GHCQ werd erbij geroepen, maar zelfs die wisten de code niet te kraken.

De politie en de aanklager hadden Hussein tot deze maand de tijd gegeven om het wachtwoord te geven, maar diens advocaten bleven erbij dat hij het vergeten was. Elf maanden later liet de politie aan de advocaten weten dat er een nieuw onderzoek was gestart naar vermeende creditcardfraude waar Hussain bij betrokken zou zijn. Een paar dagen daarna onthulde Hussein dat het wachtwoord van de USB-stick '$ur4ht4ub4h8' was - een woordspeling die betrekking heeft op een hoofdstuk uit de koran.

Toevallig
Niet zo moeilijk om te onthouden, en bovendien nogal toevallig dat de code opeens weer boven water kwam nadat de politie een fraude-onderzoek was gestart, oordeelde de rechter, die vervolgens dus vier maanden bij de gevangenisstraf van Hussain optelde. Het weigeren van het geven van het wachtwoord is een ernstige zaak, omdat dit mogelijk het terreuronderzoek ernstig heeft belemmerd, aldus de rechter.

En de USB-stick? Die bleek informatie te bevatten die betrekking had op het nieuwe fraude-onderzoek, maar niets dat terrorisme of de nationale veiligheid betrof.

Meer over