Update

Brieven Vincent van Gogh in beeld gebracht

De correspondentie van de schilder bevat een enorme rijkdom aan biografische en kunsthistorische gegevens. Foto ANP/Evert Elzinga Beeld
De correspondentie van de schilder bevat een enorme rijkdom aan biografische en kunsthistorische gegevens. Foto ANP/Evert Elzinga

AMSTERDAM - Het Van Gogh Museum in Amsterdam en het Huygens Instituut publiceren in oktober volgend jaar de volledige briefwisseling van Vincent van Gogh. De editie, die zowel digitaal als in boekvorm zal verschijnen, bevat de resultaten van vijftien jaar onderzoek naar de brieven van de kunstschilder.

In beide edities worden voor het eerst alle werken getoond waarnaar Van Gogh (1853-1890) verwijst: de schilderijen en tekeningen waaraan hij zelf werkte, maar ook de kunstwerken van anderen waarover hij schreef. ''Zo komt de rijke visuele wereld van Van Gogh tot leven'', aldus het museum donderdag.

De correspondentie van de schilder bevat een enorme rijkdom aan biografische en kunsthistorische gegevens. Het gaat om negenhonderd brieven, ongeveer 820 van en tachtig aan Van Gogh. ''Zij vormen het verhaal van Van Goghs zoektocht naar zijn bestemming: van de hechte band met zijn broer Theo, van zijn soms moeizame vriendschappen, zijn behoefte aan erkenning en bovenal van zijn passie voor kunst en literatuur'', stelt het museum.

In de digitale uitgave en de boekuitgave zijn de brieven opgenomen zoals de kunstenaar ze werkelijk schreef, in hun oorspronkelijke talen (Nederlands en Frans), zonder verfraaiing, aanpassingen of het weglaten van passages. Bij de correspondentie staan afbeeldingen van de ruim tweeduizend kunstwerken die in de brieven worden vermeld.

Ter gelegenheid van de lancering van de beide edities organiseert het Van Gogh Museum de tentoonstelling Van Goghs Brieven. De Kunstenaar aan het Woord. Citaten uit zijn brieven leiden de bezoekers langs zijn schilderijen en die van tijdgenoten. Ook zijn er veel originele brieven te zien, met schetsen van werken die hij onder handen had of juist had voltooid. De tentoonstelling is te zien van 9 oktober 2009 tot en met 3 januari 2010. (ANP)

null Beeld
Meer over