Brief van 160 prominenten: open de cultuursector zo snel mogelijk

De cultuursector moet zo snel mogelijk weer open. Dat staat in een ingezonden brief in de Volkskrant, ondertekend door een grote groep prominenten onder aanvoering van oud-NS-topman Roger van Boxtel.

Peter van Brummelen
In de zomer van 2020 liet het Van Gogh Museum net als andere culturele instellingen zien dat bezoekers veilig ontvangen konden worden, Beeld ANP
In de zomer van 2020 liet het Van Gogh Museum net als andere culturele instellingen zien dat bezoekers veilig ontvangen konden worden,Beeld ANP

Met het heropenen van de sector wordt ‘maatschappelijk en economisch verlies beperkt en kan het publiek weer genieten van cultuur,’ menen de ondertekenaars. Ze vinden het onaanvaardbaar dat culturele instellingen nog in lockdown zitten terwijl andere sectoren wel open mogen.

Maatschappelijke waarde

‘Door de cultuursector nu achter aan te laten sluiten in de opening van de samenleving, wordt voorbijgegaan aan de enorme maatschappelijke waarde van die sector, die bovendien de motorolie is van de Nederlandse economie. Een economie die in grote mate steunt op toerisme, op een aantrekkelijk vestigingsklimaat, en op de behoefte om samen te werken, te wonen en te leven,’ zo wordt betoogd in de brief.

Ze wijzen erop dat vorige zomer al is aangetoond dat culturele instellingen veilig kunnen werken met bestaande protocollen. Daarom doen ze de oproep: ‘Als cultuurliefhebbers roepen wij het kabinet op om niet langer te wachten: open zo snel mogelijk de poorten van de cultuur!’

De brief is ondertekend door 160 prominenten uit het bedrijfsleven en de politiek, onder wie Schipholtopman Dick Benschop en Job Cohen, oud-burgemeester van Amsterdam.

Initiatiefnemer Rogier van Boxtel, eerder lid van de Tweede en Eerste Kamer namens D66, voelt zich nauw verbonden met de cultuursector. Hij zit in het bestuur van onder meer Amsterdam Sinfonietta en Museum de Fundatie in Zwolle.

Meer over