PlusAlbum

Brian Wilson brengt hits Beach Boys tot hun allerkaalste essentie terug

Peter van Brummelen
null Beeld

Die andere jongens konden ook echt wel wat, onderstreepte eerder dit jaar nog eens Feel Flows, een cd-box met muziek van de Beach Boys uit de vroege jaren zeventig. Maar hoe mooi die vooral door de overige leden bedachte muziek uit die tijd ook is, de Beach Boys zijn toch vooral de groep van Brian Wilson, die in de jaren zestig hit na hit uit zijn mouw schudde.

Na al die jaren keert de nu 79-jarige Wilson op At my piano terug naar die hits van toen. De titel van de plaat moet letterlijk worden genomen: we horen hier vijftien Beach Boysklassiekers in instrumentale pianoversies. Dat is even wennen bij nummers die in de originele versies vooral opvielen door meerstemmige zang, het wezenskenmerk van de muziek van de Beach Boys.

Wilson brengt op At my Piano de nummers terug tot hun allerkaalste essentie. Soms klinkt dat stijf en lijkt het wel of je luistert naar iemand die uit een lesboek speelt. Maar het is interessant om te horen hoe het van oorsprong bijna hysterisch vrolijke California Girls hier welhaast een stemmige etude wordt. Bij de kale pianoversie van Friends gaan de gedachten zelfs even uit naar Satie. En het is beslist knap zo’n bont nummer als Good Vibrations, ooit treffend omschreven als een zakvestsymfonie, uit te voeren met slechts twee handen.

Wie goed bekend is met het Beach Boysrepertoire zal zich er mogelijk al snel op betrappen de zangpartijen zelf in te vullen. Waarmee At my Piano ook blijkt te kunnen fungeren als karaoke-cd.

Pop

Brian Wilson
At my piano
(Decca)

Meer over