Brekend nieuws: Janine Jansen is een klassiek violiste

Meer dan driekwart van de Nederlanders heeft nog nooit gehoord van Janine Jansen. Mocht u tot die driekwart behoren: Janine Jansen is een klassiek violiste. Zij geldt als de bekendste musicus van het land. Als zij in het Concertgebouw speelt, zit de zaal vol, ongeacht wat er op het programma staat.

Erik Voermans
Janine Jansen. Beeld ANP
Janine Jansen.Beeld ANP

Dat desondanks 76 procent van de Nederlanders een vraagteken in de tekstballon boven hun hoofden krijgt bij het horen van haar naam, stemt droevig. Dat is in elk geval het woord dat Thomas Steffens gebruikt. Steffens is de ceo en medeoprichter van Primephonic, een streamingsdienst voor uitsluitend klassieke muziek.

Steffens liet in juni door het marktonderzoekbureau Haystack Research Consulting uitzoeken hoe het is gesteld met de kennis van klassieke muziek. De steekproef was naar het oordeel van Steffens ‘representatief naar geslacht, leeftijd en opleidingsniveau’ en dus serieus te nemen.

Jaap van Zweden

Van de resultaten werd hij niet vrolijk. “Onder Nederlanders boven de 45 jaar is het nog redelijk bekend dat Jaap van Zweden een dirigent is, maar onder jongere generaties (tot 35 jaar) weet driekwart dit ook niet.”

“Meer dan de helft van Nederlanders herkent zelfs het meest gehoorde deel van het meest bekende klassieke stuk ter wereld niet (Beethovens Vijfde Symfonie, ‘tatatadaaa’). Onder jongeren is dit zelfs 74 procent. En meer dan de helft van de jongere generatie tot 35 jaar weet niet dat Mozart uit Oostenrijk komt.”

Die gebrekkige kennis wordt wel als een probleem ervaren. Ook dat valt uit het onderzoek te leren. Meer dan 50 procent gaf aan graag meer over klassieke muziek te willen weten. Ruim een derde zou ook graag meer naar klassieke muziek luisteren, maar geeft aan niet goed te weten waar ze suggesties en advies kunnen vinden.

Meer over