Brandstichting bij Mohammedcartoonist Vilks

STOCKHOLM - De woning van de Zweedse cartoonist Lars Vilks, die een spotprent maakte over de islamitische profeet Mohammed, is het doelwit geweest van brandstichters. Dat heeft de Zweede politie zaterdag laten weten.

De daders sloegen in de nacht van vrijdag op zaterdag enkele ruiten in en probeerden benzine in brand te steken die ze in flessen naar binnen hadden gegooid. Er ontstond een kleine brand, die uit zichzelf doofde. De tekenaar was niet thuis op het moment van de brandstichting in zijn woning in het plaatsje Nynashamnsvage in het zuidwesten van Zweden.

''Ik ga een tijd ergens anders wonen, ik denk dat dat verstandig is'', zei Vilks zaterdag in een reactie. Vilks is regelmatig bedreigd sinds in augustus 2007 zijn omstreden tekening verscheen, met het hoofd van Mohammed op het lijf van een hond.

Dinsdag werd Vilks nog aangevallen toen hij in de plaats Uppsala een toespraak hield over vrijheid van meningsuiting. Een man uit het publiek gaf hem een kopstoot. Vilks viel tegen een muur en verloor zijn bril. (ANP)

Meer over