Brand Universal Studio’s in 2008 is ‘grootste ramp muziekhistorie’

Een grote muzikale erfenis is in vlammen opgegaan. Naar nu blijkt zijn bij een brand in 2008 in de Universal Studios in Los Angeles zo’n 120.000 zogeheten mastertapes verloren gegaan.

Stefan Raatgever
De brand die elf jaar geleden woedde in een deel van de Universal Studios Hollywood in Californië heeft veel meer schade aangericht dan gedacht. Beeld EPA
De brand die elf jaar geleden woedde in een deel van de Universal Studios Hollywood in Californië heeft veel meer schade aangericht dan gedacht.Beeld EPA

Daarop stonden orginele studio-opnames van onder anderen Billie Holiday, Aretha Franklin en Louis Armstrong.

Van Buddy Holly zouden zelfs alle originele banden zijn vernietigd.

De brand vond al in 2008 plaats. Universal, eigenaar van beroemde platenlabels als Decca, ABC en Chess, hield de schade lange tijd geheim. Er zouden geen verliezen zijn geweest, aldus een woordvoerder van het bedrijf.

The New York Times onthulde woensdag het werkelijke verhaal: op de getroffen banden zouden de originele opnames van zo’n 500.000 liedjes staan. Ook werk van Joni Mitchell, Iggy Pop, Soundgarden en Snoop Dogg zou zijn getroffen. De krant noemt het ‘de grootste ramp uit de geschiedenis van de muziekindustrie’.

Omdat de studiobanden nog niet waren gedigitaliseerd moeten deze originelen, die na technische bewerking kunnen worden uitgebracht in verschillende formats, definitief als verloren worden beschouwd. Het zou onder meer gaan om de studiorollen met daarop de eerste opnames van klassieke songs als At Last van Etta James, That ‘ll Be the Day van Buddy Holly en Louie Louie van The Kingsmen. Ook de originele band met oernummer van de rock-’n-roll van Bill Haley & His Comets zou in de brand vernietigd zijn.

‘Onjuistheden’

Universal stelt in een reactie dat het artikel van The New York Times ‘vele onjuistheden’ bevat. Het bedrijf kwam wel terug van de stellingname dat er niets verloren zou zijn. De exacte schade zegt het bedrijf ‘om juridische redenen’ niet te kunnen openbaren.

Wel meldt de platenmaatschappij dat de commerciële beschikbaarheid van de getroffen liedjes niet in het geding is. Over de mogelijkheid dat er zich op de banden nog onuitgebracht materiaal van artiesten als John Coltrane, Buddy Guy en Muddy Waters zou bevinden, zegt Universal niets.

Verschillende artiestenmanagers maken zich boos in de krant. Universal zou geen geld hebben willen uitrekken om de analoge banden te digitaliseren.

Meer over