PlusFilmrecensie

Borats ‘dochter’ steelt dit keer de show

Veertien jaar na de eerste Borat-film kruipt de Britse komiek Sacha Baron Cohen weer in het confectiepak van Borat voor een tweede Boratfilm, vanaf vrijdag te zien op Amazon Prime.

Andre Nientied
null Beeld Borat Subsequent Moviefilm
Beeld Borat Subsequent Moviefilm

In 2006 veroorzaakt de Britse komiek Sacha Baron Cohen de nodige opschudding met de film rond zijn alter ego Borat, de onnozele journalist uit Kazachstan die politiek incorrecte ­opvattingen naar een nieuw stuitend niveau tilde en daarmee nietsvermoedende Amerikanen voor schut zette.

De aaneenschakeling van gênante scènes draait erom dat Borat, om het door hemzelf bezoedelde imago van Kazachstan op te vijzelen, naar de VS wordt gestuurd teneinde een cadeau aan te bieden aan ‘vice pussy grabber’ Mike Pence. Aanvankelijk is dat cadeau een aap, maar als deze door zijn clandestien meegereisde vijftienjarige dochter Tutar is opgegeten, wordt zij zelf klaargestoomd als zoenoffer.

De verwilderde Tutar (heerlijk schaamteloos gespeeld door de 24-­jarige Maria Bakalova) moet wel eerst manieren worden bijgebracht – een bierflesje kunnen openen met je anus hoort niet bij de Amerikaanse etiquette. Maar een uitgebreide make-over en opvoedcursus kunnen niet voorkomen dat ze op een deftig bal tijdens een zogenaamd traditionele vruchtbaarheidsdans trots haar bebloede ondergoed toont.

Voor goede smaak was je bij Borat nooit aan het juiste adres en daar kan Trumps advocaat Rudy Giuliani over meepraten. Hij werd door ‘Borat’ en zijn ‘dochter’ in de val gelokt en probeert zich nu met een advocaten­smoes uit een MeTooachtige scène te redden. Eerder bood Baron Cohen zijn dochter al aan Mike Pence aan op een conservatieve bijeenkomst waar hij verkleed als Ku Klux Klanlid binnenkwam.

Zoals vaak bij Borat wisselen geslaagde en mislukte grappen elkaar af en zijn er pijnlijke scènes waarbij je als kijker niet weet of je moet lachen of huilen. Bijvoorbeeld wanneer hij als stereotiepe Jood verkleed, met een enorme fopneus en hoorntjes een ­synagoge bezoekt ‘in afwachting van de volgende massale schietpartij’.

Het nieuwtje van practical jokes als shocktherapie is er een beetje vanaf, maar Maria Bakalova zorgt er als dochter voor dat de film niet alleen maar cynisch en gênant is.

Borat Subsequent Moviefilm

Regie Jason Woliner
Met Sacha Baron Cohen, Maria Bakalova
Te zien op Amazon Prime

Meer over