Bonnefanten brengt hommage aan Pierre Kemp

MAASTRICHT - Het Bonnefantenmuseum in Maastricht opent op 30 mei een tentoonstelling over een van de grote Nederlandse dichters van de 20e eeuw, Maastrichtenaar Pierre Kemp (1886-1967). Dat maakte het museum dinsdag bekend.

Kemp, die in 1959 de P.C. Hooftprijs kreeg, was behalve schrijver ook een verdienstelijk schilder. Hij liet zich daarbij inspireren door het symbolisme en het Duits expressionisme. Zijn stijl kenmerkte zich door een helder kleurgebruik en een fantasierijke, naïeve beeldtaal. De tentoonstelling laat daarvan veertig olieverfschilderijtjes, werken op papier en schetsboekjes zien. Verder wordt een korte film uit 1967 over de schrijver-schilder vertoond. Het zijn de enige bewegende beelden ooit van hem gemaakt en die zijn al veertig jaar niet meer vertoond.

Bij de opening van de expositie presenteert schrijver Wiel Kusters een nieuwe biografie van Kemp. Ook wordt muziek van Hendrik Andriessen ten gehore gebracht, op tekst van de Limburgse dichter. De tentoonstelling duurt tot 29 augustus. (ANP)

De toren van het Maastrichtse Bonnefantenmuseum. ANP Beeld
De toren van het Maastrichtse Bonnefantenmuseum. ANP
Meer over