Bohemian Rhapsody opnieuw op één in Top 2000

Bohemian Rhapsody van Queen staat voor de vijftiende keer in negentien jaar tijd op de eerste plaats in de Top 2000.

ANP
null Beeld anp
Beeld anp

Ook de nummers twee en drie zijn dezelfden als vorig jaar: Hotel California van Eagles en Stairway To Heaven van Led Zeppelin, is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het Helden van de Top 2000 concert op NPO Radio 2.

Ook de vierde en vijfde plek zijn onveranderd, met Piano Man van Billy Joel op de vierde en Child In Time van Deep Purple op de vijfde plaats. In de tweede helft van de top 10 zijn er wel veranderingen gekomen.

Klassiekers
Heroes van David Bowie en Mag Ik Dan Bij Jou van Claudia de Breij hebben plaatsgemaakt voor Fix You van Coldplay en November Rain van Guns N' Roses. Dat laatste nummer staat voor het eerst sinds 2011 weer in de top 10. Pearl Jam is met Black (6) vier plekken gestegen, ten koste van Avond (9) van Boudewijn de Groot. Black en Fix You stonden nog niet eerder zo hoog op de lijst.

Volgens zendermanager bij NPO Radio 2 Jan-Willem van Engelen kiezen ook jongere stemmers massaal voor klassiekers als Bohemian Rhapsody, Hotel California en Piano Man. "Voor hen zijn deze klassiekers en de jaarwisseling onafscheidelijk geworden.''

Chester Bennington
Mensen tot 30 jaar stemden ook veel op In The End van Linkin Park, waarvan zanger Chester Bennington eerder dit jaar overleed. Daardoor staat dit nummer in de top 10 van de lijst van de stemmers tot 30 jaar op de zevende plek. Thunderstruck van AC/DC staat daarnaast op de negende plaats bij de mannen.

Gitarist Malcolm Young, tevens een van de oprichters van AC/DC, overleed in november. Een maand eerder stierf zijn oudere broer George, die een groot aantal succesvolle albums van de Australische groep produceerde.

Verder blijkt Bohemian Rhapsody vooral onder vrouwen de favoriet. Bij de mannen eindigde dit nummer op de tweede plaats. Mannen gaven de voorkeur aan Hotel California.

Meer over