PlusNieuws

Boekenbingo: wie vinkt alle zestig titels af?

Voor wie van plan is meer te lezen in 2021 legt leesbevorderingsproject Boekenbingo de lat plezierig hoog: lees zestig kinderboeken in vijf maanden tijd.

Joukje Akveld
null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het begon een paar jaar geleden met voormalig basisschoolleraar en kinderboekenschrijver Jacques Vriens. Als kinderboekenambassadeur van Nederland sprak hij zijn zorg uit over de teruglopende kennis van jeugdliteratuur bij pabostudenten. Vriens’ suggestie: een tiplijst met zestig titels waarmee aankomende leraren hun kennis konden opkrikken.

Sanne Ramakers had Vriens’ aansporing niet nodig. Na tien jaar als (voor)leesgrage kleuterjuf richtte ze zich met Kleuteruniversiteit en Jufsanne.com op het onder de aandacht brengen van kinderboeken bij leerkrachten. Ramakers nam Vriens’ lijst over op haar site en daagde oud-collega’s uit de zestig boeken binnen vijf maanden te lezen. De Boekenbingo noemde ze het project – een nieuw leesbevorderingsinitiatief was geboren.

Dit jaar beleeft de bingo zijn zesde editie. De campagne lijkt uit te groeien tot een waardevolle aanvulling op de Kinderboekenweek. Anders dan de Stichting CPNB (organisator van onder meer de Kinderboekenweek) zet de Boekenbingo geen BN’ers in ter promotie. Het uitgangspunt is even simpel als doeltreffend: zien lezen, doet lezen. Wie zestig titels in vijf maanden ambitieus vindt wordt verrast: het aantal deelnemers stijgt elk jaar en schommelt inmiddels rond de vierduizend. Behalve basisschool­docenten doen ook complete schoolklassen, gezinnen en grootouders mee.

Variëteit

De kracht van het project schuilt volgens Ramakers in de bevlogenheid van de leraar die zijn leerlingen aansteekt. “Als de kinderen besluiten mee te doen, zwepen ze elkaar op met de boeken die ze gelezen hebben.”

Na die eerste lijst van Jacques Vriens maakte Ramakers de titellijst zelf, sinds 2018 bijgestaan door Merel de Vink, samensteller van school­bibliotheken. Met hun stichting Het Ministerie van Boekenzaken willen ze de campagne landelijk breder trekken. Ramakers: “We richten ons in de eerste plaats op het onderwijs. Merel en ik zijn geen recensenten. Begrijp me niet verkeerd, die doen belangrijk werk, maar de besproken titels zitten vaak in dezelfde hoek. Het zijn boeken die later door vakjury’s worden bekroond. Docenten hechten minder aan prijzen dan critici. Zij willen gewoon mooie boeken die aansluiten bij hun leerlingen, de veellezers net zo goed als kinderen die moeite met lezen hebben. Onze lijst dekt alle genres (poëzie, fictie, non-fictie), daarbinnen streven we naar variëteit. Er staan potentiële Griffelwinnaars op, maar ook bijvoorbeeld De ballonnen van opa van Jessie Oliveros, een prachtig verhaal over dementie. Dat boek is in geen enkele krant besproken, maar de reacties van leraren zijn enthousiast.”

Gloedvolle leeservaringen

Die reacties zijn te lezen op de site. Voorwaarde voor deelname is dat je over elke gelezen titel een korte recensie schrijft. Die drempel blijkt niet te hoog – de site staat vol gloedvolle leeservaringen. Dat er mooie prijzen te winnen zijn, helpt natuurlijk, zegt Ramakers. “Maar dat is het niet alleen. Docenten bedanken ons voor tips van boeken waar ze nooit van hadden gehoord. Sommigen zien de resultaten van hun leerlingen omhoogschieten doordat ze beter zijn gaan lezen. Boekenbingo werkt écht.”

Boekenbingo.nl, meedoen kan tot 1 juni.

Meer over