'Blunder subtropisch zwembad: besturingssysteem stond wekenlang open'

Het besturingssysteem van zwembad 't Kikkerfort in Breukelen heeft wekenlang opengestaan. Daardoor kon iedereen met een internetverbinding naar hartenlust de watertemperatuur en de glijbaan bijstellen.

Redactie
© Thinkstock Beeld
© Thinkstock

Dat schrijft Webwereld vandaag. Het subtropische zwembad maakt gebruik van het SCADA-systeem, waarmee gegevens gemakkelijk via de computer kunnen worden uitgewisseld. Wanneer zwembadmedewerkers een probleem niet kunnen oplossen, kan een onderhoudsmonteur het systeem via internet reguleren.

Chloortoevoer
De gemeente Stichtse Vecht, die verantwoordelijk is voor het zwembad, verklaart dat het systeem nu langer heeft opengestaan dan normaal, omdat de onderhoudsmonteur het niet had afgesloten. Daardoor kon iedereen de watertemperatuur regelen en attracties aan- of uitzetten. De chloortoevoer was via dit systeem niet te regelen.

Webwereld kwam het beveiligingslek op het spoor, doordat twee anonieme beveiligingsonderzoekers zich hadden gemeld, die zich vooral zorgen maakten over het welzijn van de kinderen. De technologiewebsite heeft vervolgens contact gezocht met het verantwoordelijke installatiebedrijf, medewerkers van het zwembad en het National Cyber Security Center. Vervolgens werd het lek gedicht.

Voor zover bekend zijn er door het lek geen ongelukken gebeurd. Toch is het incident voor de gemeente aanleiding om het systeem beter te beveiligen, zodat derden er voortaan niet meer in kunnen.

Meer over