Blue Note Trip breidt uit

AMSTERDAM - De wekelijkse Blue Note Trip-avonden in de Melkweg van DJ Maestro zijn binnenkort ook buiten Amsterdam te zien.

Martijn Barkhuis, alias DJ Maestro, en huisdeejay van het fameuze jazzlabel Blue Note mixt sinds 2002 nummers van oude en nieuwe artiesten van het label aan elkaar op de cd-serie Blue Note Trip. Zijn wekelijkse, gelijknamige avond in de Melkweg wordt binnenkort uitgebreid met avonden in Utrecht, Groningen en Maastricht.

''Het is tijdloze muziek en de cd's zijn een perfecte introductie voor mensen die meer van jazz willen weten,'' verklaart Martijn Barkhuis (38) het succes van Blue Note Trip. Hoewel de kopers van zijn cd's meestal boven de dertig zijn, ziet de dj op de Blue Note Trip- en andere avonden waar hij draait, ook veel jong dancepubliek afkomen. ''Jazz en dance zijn de laatste jaren door elkaar gaan lopen. Ook house- en technoliefhebbers willen weer echte instrumenten horen. En jazz is heel vrij, je kunt er veel kanten mee op.''

Dat Blue Note een sterk merk is, bleek toen Barkhuis drie jaar geleden overstapte naar dat andere grote, Amerikaanse jazzlabel, Verve. Hij veranderde de naam van zijn dansavonden in Dig This, zoals ook zijn website heet. Maar de bezoekersaantallen liepen meteen terug. Hij lacht. ''De naam Blue Note is duidelijk groter dan de naam Maestro.'' Daar kwam bij dat het hem niet beviel bij de concurrent, die commerciëlere artiesten in zijn stal heeft. ''Ik miste Blue Note. Hun muziek voelt beter en is meer baanbrekend.'' Hij wijst naar de bovenste plank van zijn platenkast, waar zo'n vier meter aan platen staat. ''Dat is allemaal Blue Note.'' Toen het label vorig jaar belde of hij weer een cd voor ze wilde mixen, was de zaak dus snel beklonken.

Deel een tot en met drie van de serie zijn van Maestro's hand, de twee daaropvolgende cd's werden gemixt door het Duitse collectief Jazzanova en deel zes en zeven zijn weer van Maestro. De laatste cd, die voor de zomer uitkwam, bereikte de eerste plaats in de iTunes downloadchart en tilde de verkoopcijfers over de 250.000.

Behalve dj is Barkhuis, die in oktober een een programma krijgt op de televisiezender Het Gesprek, programmeur van de festivals The Hague Jazz en IJazz en heeft hij twee programma's op Arrow Jazz FM. Zijn uiteindelijke doel is een eigen jazzradiostation. ''Dat is mijn grote droom.'' (ROB BROERE)

www.bluenotetrip.nl

Dig This Radio - DJ Maestro online jazz radio channel with beats and birds

www.bluenote.com

Website www.bluenotetrip.nl Beeld
Website www.bluenotetrip.nl
Meer over