Black Panther wint SAG-award beste filmcast

De acteurs van Black Panther hebben de SAG-award voor beste filmcast gewonnen. Glenn Close en Rami Malek wonnen de prijzen voor beste actrice en acteur.

Het Parool/ANP
De cast van Black Panther Beeld anp
De cast van Black PantherBeeld anp

De Screen Actors Guild Awards gelden als voorbode voor de Oscars die op 25 februari worden uitgereikt.

De SAG Awards zijn de prijzen van SAG-AFTRA, de vakbond voor Hollywoodacteurs. De organisatie looft alleen awards uit voor acteer- en stuntwerk. Een prijs voor beste serie of film is er, in tegenstelling tot bij andere awards, niet.

Het prijswinnende Black Panther is de eerste superheldenfilm met een overwegend Afro-Amerikaanse cast. Ook werd Black Panther veelgeprezen om de manier waarop het Afrika en Afrikaanse tradities in een positief daglicht zet.

Diverse cast
De film vertelt het verhaal van T'Challa (Chadwick Boseman) die zijn plek op de troon opeist in het fictieve Afrikaanse land Wakanda.

Boseman nam het woord namens de cast na het winnen van de prijs. Hij benadrukte in zijn speech nogmaals hoe belangrijk het is dat films en televisieseries een diverse cast hebben. "Wij weten hoe het is om te horen dat er geen plek voor je is op het scherm," aldus de acteur.

"Wij weten hoe het is om altijd de staart te zijn en nooit de kop. Dat namen we elke dag dat we aan deze film werkten mee. Niet omdat we verwachtten dat de film een miljard zou verdienen, maar omdat we wisten dat we iets speciaals in handen hadden."

Eerder op de avond was het stuntteam van Black Panther ook al in de prijzen gevallen.

(Tekst gaat verder onder video)

Beste acteur/actrice in film

Glenn Close won de award voor beste actrice voor haar rol in The Wife en versloeg daarmee Emily Blunt, Olivia Colman, Lady Gaga en Melissa McCarthy. De 71-jarige won deze maand al een Golden Globe voor haar vertolking van de vrouw van een Nobelprijswinnaar. Ook bij de Critics' Choice Awards mocht ze een beeldje in ontvangst nemen, toen deelde ze de eer met Lady Gaga.

Ook de tot beste acteur uitgeroepen Rami Malek viel al eerder in de prijzen: zijn rol als Freddie Mercury in Queen-biopic Bohemian Rhapsody werd begin van de maand bekroond met een Golden Globe. Deze keer won hij het van Bale, Bradley Cooper, Viggo Mortenson en Jon David Washington.

Zowel Malek als Close zijn ook genomineerd voor een Oscar.

Emily Blunt heeft de prijs voor beste bijrol gewonnen voor haar rol in A Quiet Place. Mahershala Ali won die prijs voor Green Book.

Glenn Close Beeld anp
Glenn CloseBeeld anp

Beste cast dramaserie

De cast van dramaserie This Is Us heeft zondag voor de tweede keer op rij de SAG Award voor beste ensemble in een dramaserie in de wacht gesleept. De serie is in Nederland op FOX te zien.

Opvallend bij de cast van This Is Us is dat verschillende acteurs hetzelfde personage spelen. De serie over het gezin Pearson vindt plaats in verschillende tijdsperiodes. Omdat de drie kinderen in de familie in een aantal verhaallijnen kind of tiener zijn, worden die rollen door verschillende acteurs gespeeld. Tijdens de ceremonie stonden dan ook drie vertolkers van deze Kate, Kevin en Randall op het podium.

Beste acteur/actrice in dramaserie

Sandra Oh won de prijs voor beste actrice in een dramaserie. De 47-jarige kreeg het beeldje voor haar rol in psychologische misdaadserie Killing Eve. Deze serie is in Nederland op Videoland te zien.

Vorige maand won Oh al een Golden Globe voor haar rol als Eve Polastri, de Britse agent van de geheime dienst die achter moordenares Villanelle aanzit.

Bij de heren won Jason Bateman de award voor beste acteerwerk in een dramaserie, voor zijn rol in Ozark. Hij speelt daarin een foute financieel adviseur die ingeschakeld wordt door de maffia om een witwasoperatie op te zetten. De serie is te kijken op Netlix.

Sandra Oh won de prijs voor haar rol in Killing Eve Beeld anp
Sandra Oh won de prijs voor haar rol in Killing EveBeeld anp

Beste comedyserie

Amazon-serie The Marvelous Mrs. Maisel heeft alle comedyprijzen binnen de televisiecategorie van de SAG Awards gewonnen. De serie over een New Yorkse huisvrouw die zich op het comedypad waagt in de jaren 50 won drie prijzen van de acteursvakbond.

Rachel Brosnahan ging ervandoor met de award voor beste actrice, haar collega Tony Shalhoub mocht de prijs voor beste acteur mee naar huis nemen. De Screen Actors Guild koos de serie ook als winnaar in de categorie beste ensemble.

De comedy versloeg daarmee Atlanta, Barry, Glow en The Kominsky Method.

Meer over