Uittip

Black Light: Sorry to bother you

In 2016 werd met de #OscarSo­White pijnlijk duidelijk hoe zwarte filmmakers en acteurs ontbraken op het witte doek. Na dat jaar won Moonlight, een film met een zwarte cast en crew, drie Oscars. De afgelopen jaren is er veel veranderd op het gebied van de zwarte filmcultuur. Toch is er nog niet één zwarte cinema te vinden.

Dianne Bleeker
null Beeld

Afgelopen augustus stelde Greg de Cuir Jr, curator en jurylid van het filmfestival Rotterdam, Black Light tentoon op het filmfestival van ­Locarno: cultfilms, baanbrekende meesterwerken, iconische blaxploitationfilms uit de jaren zeventig en andere films van belangrijke regisseurs uit de Black Cinema waren te zien.

Eye opende in maart het gelijknamige programma, met het werk van De Cuir Jr., aangevuld met klassiekers uit de Afrikaanse cinema, Suriname en de Antillen. Het filmprogramma werd stopgezet door de coronamaatregelen, maar sinds 1 juni is Black Light weer van start gegaan met films als Shaft, Black Panther, The Cool World, Dope en La Haine. Op 10 juni is Sorry to Bother You te zien. In deze film van Boots Riley schopt de niet al te succesvolle telemarketeer Cassius Green het op onverklaarbare wijze tot de top van het bedrijf dat in handen blijkt van een onmenselijk optimistische, witte cocaïneverslaafde topman.

Black Light richt de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit in film van 1920 tot nu en viert de verscheidenheid en kracht van de zwarte film. Het filmprogramma laat de ontwikkeling zien van zwarte personages op het witte doek van rolmodellen tot aan stereotypen. Vanaf juli komt er elke maand een door gastcuratoren geprogrammeerde special, met onder meer Marjorie Boston, Azu Nwagbogu en Ivan Barbosa.

De virtualrealityervaring Xtended: Traveling While Black van Roger Ross Williams is vanwege omstandigheden voorlopig uitgesteld.

Meer over