Bijltjesdag in subsidieland: waar vallen de klappen?

De Raad voor Cultuur kwam donderdag met zijn advies over welke culturele instellingen de komende vier jaar in aanmerking komen voor een bijdrage van het rijk. En daarbij vallen klappen, zeker bij het Scheepvaartmuseum.

Roelf Jan Duin en Erik Voermans
De hardste klap krijgt het Scheepvaartmuseum. Beeld anp
De hardste klap krijgt het Scheepvaartmuseum.Beeld anp

Theater en Dans
De meeste grote theatergezelschappen, waaronder Toneelgroep Amsterdam (een kleine drie miljoen euro, zoals gevraagd), krijgen als het aan de Raad ligt om en nabij het bedrag waar ze om vroegen. Het Nationale Ballet krijgt waar het om vroeg: bijna zeven miljoen euro. Hetzelfde geldt voor het Holland Festival, dat jaarlijks zo'n 3,2 miljoen ontvangt.

Orkesten
Het Metropole Orkest, dat de bezuinigingen van het kabinet-Rutte I ternauwernood overleefde, wordt nu voor het eerst in de BIS opgenomen en krijgt drie miljoen euro per jaar. Het Koninklijk Concert­gebouworkest krijgt nagenoeg waar het om vroeg (6,9 miljoen), en ook het Nederlands Philharmonisch Orkest krijgen een goed rapportcijfer.

Bij het partnerorkest van het NedPho, het Nederlands Kamerorkest, is de raad 'nog niet overtuigd van de artistieke meerwaarde' en 'het profiel'. Strafkorting krijgen NedPho/Nkk vooralsnog niet.

Opera
De Nationale Opera blijft met een jaarlijks toe te kennen subsidie van ruim 24 miljoen euro de grootste instantie in de BIS. De raad is zeer te spreken over 'het hoge uitvoeringsniveau'. Vorige week werd de Nationale Opera uitgeroepen tot beste operahuis ter wereld.

Musea
De hardste klap krijgt het Scheepvaartmuseum. De subsidieaanvraag is dermate onduidelijk dat de Raad voor Cultuur adviseert om voorlopig geen subsidie te verstrekken. Pas als de strategie voor de komende jaren helder is uitgewerkt en ook over de commerciële activiteiten duidelijkheid kan worden gegeven, wil de Raad voor Cultuur opnieuw kijken naar eventuele subsidie. Tot 2017 ontvangt het Scheepvaartmuseum, waar het in de top van de organisatie al tijden rommelt, jaarlijks twee miljoen euro.

Ook het Persmuseum krijgt nul op het rekest. Het museum aan de Zeeburgerkade had drie ton subsidie aangevraagd, maar ontvangt niets als er geen beter plan komt. De Raad van Cultuur adviseert geen subsidie toe te kennen als het museum de verhuizing van Amsterdam naar Hilversum niet verder uitwerkt. De raad adviseert het Persmuseum op termijn te fuseren met Beeld en Geluid.

Het Joods Historisch Museum ­behoudt de 2,2 miljoen euro die het al kreeg, het Nationaal Museum van Wereldculturen, waar het Tropenmuseum deel van uitmaakt, behoudt de subsidie van 10,1 miljoen euro. Ook het Van Gogh Museum hoeft van de Raad voor Cultuur niet in te leveren en krijgt de komende ­periode het aangevraagde bedrag van 1,37 miljoen euro.

Kunstinstellingen
Voor de Appel gaat de subsidiekraan dicht. Het centrum kreeg meer dan een half miljoen euro per jaar, maar moet het nu doen zonder geld van het rijk. De Boekmanstichting, die jaarlijks meer dan zeven ton kreeg, krijgt ook geen subsidie meer als er niet snel een heldere begroting en een deugdelijk plan wordt ingediend. Stichting Dutch Centre for International Cultural Cooperation moet hetzelfde doen wil het de negen ton subsidie ontvangen.

De Stichting Rijksakademie van beeldende kunsten krijgt 1,75 miljoen euro. Dat is een 7,5 ton minder dan was aangevraagd, maar wel een half miljoen euro meer dan tussen 2013 en 2016. Stichting De Ateliers, een opleidingsinstituut voor beeldende kunst, krijgt vier ton: evenveel als de laatste paar jaar, maar een stuk minder dan was aangevraagd.

Film
Stichting Film Instituut Nederland, oftewel Eye, behoudt de jaarlijkse subsidie van 5,1 miljoen euro. Ook de aanvraag van het Idfa wordt bijna volledig ingewilligd: jaarlijks krijgt het documentairefestival een kleine miljoen euro, bijna drie ton meer dan voorheen. Cinekid deed een aanvraag voor ruim negen ton maar het filmfestival voor kinderen krijgt 635.000 euro.

Lees verder: Instellingen moeten werk maken van diversiteit [+]

Het Persmuseum. Beeld anp
Het Persmuseum.Beeld anp
Meer over