Plus

Bijbels Museum sluit deuren na 45 jaar, begint zwervend bestaan

Medewerkers van het Bijbels Museum pakken de laatste spullen in. 
 Beeld Nosh Neneh
Medewerkers van het Bijbels Museum pakken de laatste spullen in.Beeld Nosh Neneh

Het Bijbels Museum sluit na 45 jaar zijn deuren aan de Herengracht en slaat een nieuwe koers in met ­reizende tentoonstellingen.

Dianne Bleeker

Toen in 2017 de gemeentelijke subsidie werd stopgezet, ging het roer om. Het bestuur besloot de 20.000 objecten uit de eigen collectie over te dragen aan andere musea. Het wilde ­verdergaan met reizende tentoonstellingen over Bijbelse verhalen en thema’s met in opdracht gemaakte kunst of geleende objecten.

Op 1 juli is de operatie afgerond; dan verhuist het kantoor naar de Protestantse Diaconie aan de Nieuwe Herengracht. Er is dan geen permanente tentoonstellingsruimte meer, maar het Bijbels Museum slaat een nieuwe koers in met reizende ­tentoonstellingen, waaronder het project Nieuwe Aarde.

In de entreehal van het Cromhouthuis staat een paar volgepakte verhuisdozen met kunstbloemen die erbovenuit steken. Aan het einde van de hal staat een bordje: ‘Geen flits­foto’s maken’. Er valt weinig meer te fotograferen, want het grootste gedeelte van het Bijbels Museum is al ingepakt. Verhuizers zijn druk bezig. Cursisten van de Vrije Academie ­komen binnendruppelen voor een ­lezing.

“Dit dubbele grachtenpand, waar veel onderhoud nodig is, was echt niet meer op te brengen. Het is een bevrijding dat we dat straks kunnen overdragen aan Stadsherstel. We hebben goed meebewogen met de kansen die er lagen en ik heb vertrouwen in de nieuwe koers,” zegt Carolien Croon, directeur van het Bijbels ­Museum. Er is ook reden voor vertrouwen, want de bezoekersaantallen zijn met het reizende programma meer dan verdubbeld.

Meer publiek

De tentoonstelling Nieuwe Aarde, heeft als thema: ‘Hoe nu verder?’ Hoe ziet de wereld er na corona uit? Kunstenaars kunnen werk inzenden tot 1 juli. Daarna worden twaalf werken uitgekozen die komend najaar een maand lang te zien zijn in de Westerkerk.

Het Bijbels Museum organiseert dit samen met The Turn Club van initiatiefnemer Merlijn Twaalfhoven. “Toen de lockdown begon, hield ik een pleidooi op Radio 4 over de rol van kunstenaars bij de invulling van de toekomst. Carolien hoorde dit en belde me op. Zo is er een samen­werking ontstaan. Ik wil vooral meer zichtbaarheid geven aan kunstenaars.”

De nieuwe koers krijgt op project­niveau veel steun van donateurs en fondsen, onder meer van het Mon­driaan Fonds, het VSBfonds en het Amsterdams Fonds voor de Kunst. “Doordat we in het hele land te vinden zijn, komt er meer publiek op af, ook meer jonge mensen. Het is niet makkelijk om zo’n klein museum landelijk op de kaart te zetten en een jong publiek te interesseren. Vanaf 1 juli zijn we volledig vrij om als project­organisatie ook andere culturele ­dingen te maken. Podcasts, theatervoorstellingen of een televisieserie bijvoorbeeld,” aldus Croon.

Maquette van de Tempelberg

Overal in het Cromhouthuis hangen rood-witte linten. De oude keuken en de tuin zijn nog in hun volle luister, maar de overige kamers zijn grotendeels leeg. Boven in het pand wordt het beroemde Schoutenkabinet ontmanteld, met de maquette van de Tempelberg. In vier delen staat het kabinet op tafel, zodat het straks horizontaal het pand uit kan. Deze kerncollectie, de verzameling van ­dominee Leendert Schouten, verhuist naar Museum Catharijne­convent in Utrecht.

Eerder gingen de archeologische objecten al naar het Rijksmuseum van Oudheden. De religieuze boeken zijn overgedragen aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Verder gaat ­onder meer een deel van de collectie naar Beeld en Geluid en een deel naar het Joods Historisch Museum.

Van de vier aaneengesloten grachtenpanden aan de Herengracht, die samen het Cromhouthuis vormen, zijn de middelste twee panden door Stadsherstel overgenomen. De panden houden een publieke functie.

Meer over