PlusGalerie

Bij Synergia moet je een paar keer knipperen om te zien waar je eigenlijk naar kijkt

Kees Keijer
Ontwerpster Iris van Herpen staat bekend om haar interdisciplinaire aanpak. Beeld Rademakers Gallery
Ontwerpster Iris van Herpen staat bekend om haar interdisciplinaire aanpak.Beeld Rademakers Gallery

Galeriehoudster Pien Rademakers leek het een goed idee om twee kunstenaars met elkaar in contact te brengen die elkaar nog niet kenden. Iris van Herpen en Carla van de Puttelaar werkten vervolgens samen aan een fotoserie die de titel Synergia kreeg. Door de samenwerking ontstond werk dat meer is dan de som der afzonderlijke delen, was het idee.

De dromerige, bijna onwerkelijke romantiek van de ontwerpen van Iris van Herpen oefent een grote aantrekkingskracht uit op wereldberoemde sterren als Beyoncé, Lady Gaga en Miley Cyrus. Van Herpen staat bekend om haar interdisciplinaire aanpak. De modeontwerpster maakt baanbrekende creaties waarin innovatieve technieken als 3D-printen zijn gebruikt, maar die ook uitblinken in ouderwets vakmanschap. Ze werkte samen met biologen, wetenschappers, astronomen en architecten. En ze gaat daarin heel ver. Van Herpen ging zelfs enkele malen op onderzoek uit bij Cern in Genève, het instituut waar onderzoek wordt gedaan naar elementaire deeltjes.

Lijmpistooltje

Bij de jurken die nu bij Rademakers Gallery staan moet je inderdaad een paar keer met je ogen knipperen om te zien waar je nou eigenlijk naar kijkt. Een wit patroon op een donkere jurk lijkt met een klein lijmpistooltje opgebracht, maar dat schijnt dan weer met een soort 3D-printer te zijn gedaan. Een andere jurk bestaat uit dunne doorschijnende lagen met een patroon dat deels in de verschillende lagen terugkomt. Er ontstaat een vreemd, ruimtelijk effect waarin het lichaam van de drager lijkt te verdwijnen.

De vrouwen op de bijbehorende foto’s van Van de Puttelaar liggen erbij als exotische Doornroosjes tijdens een jarenlange slaap. Wonderschoon en tijdloos, maar ook breekbaar. Weloverwogen lichtpartijen aaien over de barokke, weelderige plooien van de jurken. Door de donkere achtergrond van en het kunstmatige licht lijken de modellen gewichtloos te zweven in een ongedefinieerde ruimte die volkomen losgezongen is van de alledaagse realiteit. De prinsessen hebben hun blik afgewend en de ogen veelal gesloten, waardoor ze in hun eigen, innerlijke wereld zitten die voor de toeschouwer onbereikbaar is.

De vergelijking dringt zich op met oude schilderijen, met de Maria Hemelvaart van Titiaan in de Frarikerk in Venetië bijvoorbeeld. Ook bij de foto’s van Van de Puttelaar worden we geconfronteerd met buitenaardse vrouwen die aanbeden kunnen worden als een goddelijke verschijning.

SYNERGIA
Iris Van Herpen en Carla Van de Puttelaar
Waar Rademakers Gallery, KNSM-Laan 291
Te zien t/m 15 mei

Meer over