PlusOpera

Bij opera Hercules van componist Rob Zuidam blijft weinig hangen

Bastiaan Everink was ooit een marinier die tijdens de eerste Golfoorlog in Irak diende. Spoedig daarna nam zijn leven een onwaarschijnlijke wending: hij besloot operazanger te worden. Met name in Duitsland zong hij sindsdien al menige grote rol.

Erik Voermans
Bastiaan Everink. Beeld EPA/Jens Buettner
Bastiaan Everink.Beeld EPA/Jens Buettner

Zijn levensverhaal werd door muziekjournalist Joost Galema op­getekend in het boek Strijdtoneel, waaruit Valentijn Dhaenens het libretto destilleerde voor de opera Hercules van componist Rob Zuidam. Die eenakter ging dit weekeind met veel publiek succes in première in het Concertgebouw bij de NTR ZaterdagMatinee, met Everink in een krach­tige hoofdrol, gesecondeerd door sopraan Annemarie Kremer en het Radio Filharmonisch Orkest onder James Gaffigan.

Hercules is Zuidams eerste opera voor een volledig symfonieorkest en dat pakt niet helemaal gelukkig uit. De vaak volle texturen en de verzadigde harmoniek ontberen de transparantie die Zuidams kleiner bezette opera’s (Suster Bertken, Rage d’amours) zo genietbaar maken.

Verder zijn de zwakke melodieën een ernstige tekortkoming. Ook na twee keer luisteren (de eerste keer live, de tweede keer via NPO Radio 4) zijn er nauwelijks momenten die blijven hangen, of het moest het bijna cartooneske orkestrale orgasme zijn aan het einde van scène 1.

In de laatste scène maakt de soldaat een parachutesprong. Mooi is het moment waarop de muziek abrupt verstilt, waarmee Zuidam het zweven door de lucht weet te suggereren. Of de parachutist het overleeft, laat de componist in het midden, maar laten we eerlijk zijn: een opera waarin de held aan het slot blijft leven, is meestal niet zo’n goede opera.

Opera

Zuidam: Hercules
Door RFO o.l.v. James Gaffigan
Gehoord 28/9, Concertgebouw
Nog te horen via NPO Radio 4

Meer over