Plus

Bij Lucky Live wordt het hardst gelachen om de klassiekers

Sander van de Pavert van LuckyTV ging woensdagavond in het Zuiderstrandtheater in Den Haag in première met Lucky Live. Een interessante avond, maar nergens werd het grappiger dan zijn filmpjes.

Rajko Disseldorp
Van de Pavert in het Haagse Zuiderstrandtheater. Beeld LuckyTV
Van de Pavert in het Haagse Zuiderstrandtheater.Beeld LuckyTV

Dat een avondje LuckyTV in het theater veel interessante informatie oplevert, is één ding dat zeker is. Bijvoorbeeld dat op de allereerste demo die Sander van de Pavert (41) naar de publieke omroepen stuurde, stond geschreven: 'Volkstv, wat moet je ermee?' en dat hij niet in een zolderkamer werkt - zoals soms wordt beweerd - maar 'gewoon op een benedenverdieping.'

Maar ook dat hij soms zo gefascineerd is door één beeld, dat hij pas om half zeven in de avond erachter komt dat 'een hele volkswijk in Alphen aan den Rijn in paniek is door een omgevallen hijskraan.' Van de Pavert: "Dan ben ik heel de dag in trans geweest door een instructiefilmpje van een elektrische badlift."

Triangel
Met zijn filmpjes onder de naam LuckyTV maakt Sander van de Pavert (41) al jaren furore op internet en als afsluiter in De wereld draait door. Zijn filmpjes, waarin meestal tv-fragmenten op vaak geniale wijze worden verknipt, bereiken miljoenen mensen. Het leek hem wel een goed idee, om een zomer lang in het Zuiderstrandtheater een eigen avond te hebben. Met voornamelijk de hoogtepunten uit al die jaren.

Op het podium staat naast het enorm grote scherm niet veel. Aan de linkerkant een tafeltje en aan de rechterkant twee rode stoeltjes. De avond begint met een wat ironische uitleg van de tv-maker over dat hoe afschuwelijk televisie soms ook kan zijn, het in zijn werk uiteindelijk draait om goed kijken en het juiste gereedschap. Op de achtergrond is ondertussen een filmpje te zien van een lachende Myrna Goossen in Koffietijd. Met een triangel.

Dieren, overal dieren
Al snel volgen de klassiekers, de bekendste filmpjes van LuckyTV, waar het publiek smakelijk om moet lachen, zoals een totaal losgeslagen Freek Vonk. Van de Pavert: "Het leuke aan Freek Vonk is dat hij fluisterend schreeuwt." En dan met de bekende stem: "Kijk, dieren. Overal dieren." Volgens de tv-maker zijn er drie onderwerpen die altijd humor in zich dragen. Kinderen, dieren en de Tweede Wereldoorlog. Een goede aanleiding om het filmpje - ook een klassieker - te laten zien, waarin Hitler zegt dat hij als uitje het liefst wil gaan bowlen: "Ik wil godverdomme bówlen."

Van de Pavert toont tijdens deze theateravond voornamelijk zijn vakmanschap en de uitkomst van dat haast monomane leven dat hij leeft, gericht op dagelijks uren televisie kijken. Zo laat hij een uitslagmoment van Wie is de mol? steeds veranderen, door het fragment van een ander achtergrondmuziekje te voorzien. Daarna rekt hij het moment zolang, omdat de laptop nog allerlei updates moet uitvoeren. Het filmpje eindigt met een schaterende Sigrid ten Napel. De toevoeging van Van de Pavert als het filmpje is afgelopen: "Ja, Sigrid. Ik heb haar nog geneukt." Het publiek lacht wat ongemakkelijk. "Niet waar, mensen. Ik heb haar alleen maar misbruikt. Net zoals Joris Linssen." De grap blijkt een bruggetje voor een item over Linssen.

Extreme vorm van hyperventileren
Het meest interessant is misschien wel zijn zelfbedachte televisiegenerator. "Entertainment heeft altijd een formule nodig," zegt hij lachend. Het idee? Het publiek maakt een keuze uit vier verschillende onderwerpen: een bekende Nederlander, een genre, een omroep en een onderwerp. De uitkomst? Een LuckyTV-filmpje. Van de Pavert laat talloze combinaties zien die verrassend werken, zoals een goede doelenprogramma van 'media-ondernemer' Peter R. de Vries in de jaren zestig bij de AVRO.

Ook laat de tv-maker zien hoe zijn kroonpersonages, Willy en Máxima, tot leven zijn gekomen. Eerst de stemmen van Willem-Alexander die het niet hebben gehaald, daarna 'Willy' met het Haagse accent. In een stukje montage hoor je hoe Van de Pavert om zichzelf moet lachen, als hij de stem van Willy nadoet. Zijn lach - 'Ja, op tragische wijs is dat echt mijn eigen lach' - is uiteindelijk de inmiddels herkenbare lach van Máxima geworden. Eén van de meest geestige stukjes die hij op het toneel doet, wanneer hij nog eens haar lach imiteert: "Het is bijna een extreme vorm van hyperventileren."

Interessant college
Best leuk, om te weten hoe het allemaal tot stand komt, maar een theateravond met Van de Pavert wordt nergens grappiger dan de filmpjes. Sterker nog: om de grootste klassiekers van LuckyTV - Willy, Freek Vonk en Boer zoekt vrouw - wordt het hardst gelachen. Het is ook de vraag wat precies de motivatie van de tv-maker is voor deze avond. Een echt grappige theatervoorstelling of een interessant college over de achtergrond van de maker en de totstandkoming van zijn filmpjes? In dat laatste geval is de avond zeker geslaagd.

Lucky Live is nog in mei en juli te zien in het Zuiderstrandtheater.

Meer over