PlusAlbumrecensie

Bij Alison Krauss ruilt Robert Plant zijn krijszang in voor prachtige soberheid

Het Parool
null Beeld

FOLK

Alison Krauss & Robert Plant
Raise the Roof
(Warner Music)

Ze waren in 2008 misschien de verrassendste winnaars ooit van de Grammy voor het beste album van het voorafgaande jaar. Americanazangeres Alison Krauss en voormalig Led Zeppelinfrontman Robert Plant namen voor Raising Sand een collectie country- en folkcovers op onder leiding van producer T Bone Burnett. Het resultaat was een prachtig verstild album van twee stemmen die onverwacht mooi bij elkaar kleurden.

Een vervolg leek logisch, maar is er pas 14 jaar later. Er is een één nieuw nummer (Plant en Burnett schreven samen High and Lonesome), maar verder bleef de formule onveranderd. Covers van The Everly Brothers (The Price of Love) en Allen Toussaint (Trouble with my Lover) zijn sleutelnummers. De toon is in vergelijking met Raising Sand nog soberder, maar daardoor wel prachtig coherent.

Een van de mooiste momenten is Krauss’ en Plants versie van Go Your Way, een song uit 1971 van de vergeten Engelse folkzangeres Anne Briggs. Wie Plant het tragische lied over een vertrokken geliefde (Gaat het om een liefdespartner of beklaagt een ouder zijn kind?) hoort zingen, kan niet anders dan zich afvragen of dit dezelfde man is die ooit de krijszang tot kunst verhief voor songs als Whole Lotta Love. Plant doseert prachtig en ruimt het misverstand dat goed zingen automatisch ook hard zingen betekent, hopelijk voorgoed uit de weg.

Meer over