Biesheuvelprijs voor Mensje van Keulen

De J.M.A. Biesheuvelprijs 2021 is zondag in een online programma vanuit De Nieuwe Liefde toegekend aan ‘de koningin van het korte verhaal’ Mensje van Keulen (74), vriendin en tijdgenoot van de naamgever van de prijs.

Marjolijn de Cocq
Mensje van Keulen. Beeld Marie Wanders
Mensje van Keulen.Beeld Marie Wanders

Haar verhalenbundel Ik moet u echt iets zeggen (Atlas Contact) werd unaniem gekozen door de jury. Vooral vrouwen nemen daarin (eindelijk) het heft in handen, aldus de jury. ‘Wraak, genoegdoening en bevrijding. Niet bitter, wel venijnig. In slechts een paar bladzijdes, en in een kort tijdsbestek – geen enkel verhaal bespant meer dan vierentwintig uur – haalt Van Keulen complete levens overhoop, op een overtuigende, haast methodische manier.’

Van Keulen reageerde tot tranen geroerd. “Ik had het ook gegund aan de jonge mannen die hun hele leven nog moeten blijven schrijven.” Haar medegenomineerden Rob van Essen met Een man met goede schoenen (Atlas Contact) en Joost de Vries met Rustig aan, tijger van Joost de Vries (Das Mag).

Zestien inzendingen

Het was de eerste uitreiking zonder Maarten Biesheuvel, die vorig jaar op 81-jarige leeftijd overleed. Zoals elk jaar werd het prijzengeld bijeengebracht door een crowdfundingsactie. Dit jaar leverde het hoogste bedrag op uit de geschiedenis van de prijs: 8744 euro, door 98 mensen gedoneerd die zich stellen achter de doelstelling: het stimuleren van het lezen, uitbrengen én prijzen van auteurs van korte verhalen.

Er waren slechts zestien inzendingen voor de prijs, die vorig jaar niet werd uitgereikt omdat er toen te weinig inzendingen waren en die niet van voldoende kwaliteit werden bevonden. Maar waar de kwantiteit achterbleef, aldus jurylid Christine Otten, bewees de kwaliteit dit jaar dat het korte verhaal in het Nederlands taalgebied toe is aan een grote herwaardering. “Een subliem kort verhaal is eigenlijk een vorm van pure poëzie.”

De jury werd gevormd door Dirk-Jan Arensman, Bo van Houwelingen, Christine Otten, Ionica Smeets en Ronald Soetaert.

Meer over