Bibliotheca Philosophica terug in Amsterdam

ANP/Redactie

Een groot deel van de historische boekencollectie van de Bibliotheca Philosophica Hermetica van zakenman en kunstverzamelaar Joost Ritman komt terug naar Amsterdam.

In november viel de collectie wereldberoemde boeken uit elkaar nadat een conflict was ontstaan tussen kunstverzamelaar Joost Ritman en de Friesland Bank. Laatsgenoemde legde toen voor 15 miljoen euro beslag op de collectie. Om zijn schulden af te betalen bracht Ritman een deel van de collectie naar het Londense veilinghuis Sotheby's. Staatssecretaris Zijlstra bracht namens het Rijk (dat eerder eigenaar werd van een derde van de boeken) zijn deel onder in Den Haag.

De 22.000 boeken en manuscripten vanaf de vijftiende eeuw tot en met het heden liggen in de opslag, maar worden aan het eind van de week teruggebracht naar de bibliotheek aan de Bloemstraat. Ongeveer 300 kostbare boeken zijn wel verdwenen uit de collectie.

De beslaglegging op de collectie door de Friesland Bank is maandag opgeheven, zei Ritman vandaag naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. Het is nog onduidelijk wanneer de bibliotheek opnieuw opengaat voor publiek.

Getijdenboek in het Nederlands, ca. 1480-1490, © Bibliotheca Philosophica Hermetica. Beeld
Getijdenboek in het Nederlands, ca. 1480-1490, © Bibliotheca Philosophica Hermetica.
Meer over