Plusrecensie

Betoverende verwevenheid van Tomoko Mukaiyama

Wat de virtuoze Amsterdamse pianiste Tomoko Mukaiyama onderscheidt van de meeste andere pianisten, zo niet van allemaal, is dat ze ook beeldend kunstenaar is. In haar recitals of projecten lopen alle kunstvormen in elkaar over.

Erik Voermans
null Beeld -
Beeld -

De schitterende cd La Mode is een weerslag van een installatie die ze vormgaf in het National Theatre in Taichung, Taiwan in 2016, met muziek van de ook al in Nederland gevestigde, vooraanstaande componist Yannis Kyriakides. Mukaiyama werd toen op het podium omringd door tien dansers van het Italiaanse Spellbound Contemporary Ballet en het decor was ontworpen door de architect Toyo Ito, die we hier kennen van zijn toren op de Zuidas.

Voor een livestream in juni 2020 vanuit het Muziekgebouw maakte Kyriakides een aangepaste versie van het vijfdelige, bijna een uur durende stuk, waarin piano en elektronica op een ronduit betoverende manier in elkaar grijpen.Het stuk bevat autobiografische elementen, zoals in het derde deel, Early Memory, waarin op een abstracte manier het beeld wordt geschetst van een meisje dat grote moeite had om in het conformistische Japan in de pas te lopen.

De elektronische muziek is in hoge mate evocatief en de veeleisende pianopartij is zowel poëtisch, melodieus als bij vlagen gewelddadig. Een kolfje naar Mukaiyama ’s wonderhanden.

Klassiek

Tomoko Mukaiyama
La Mode (Yannis Kyriakides)
(Tomoko0005)

Meer over