Han Lips kijkt tv

Beste Zangers gaat niet om het zingen, maar om het janken

Han Lips schrijft elke dag over wat hem is opgevallen op tv. Vandaag: Beste Zangers.

Han Lips
null Beeld -
Beeld -

Hengelen naar tranen, dat betekent voor Han Lips ongemak en ergernis.

Lips heeft de bekoring van Beste Zangers nooit helemaal begrepen. Zangers die elkaars nummers coveren – vooruit. Maar om vervolgens te gaan zitten janken om elkaars covers – en niet eens omdat er vals wordt gezongen – nee. En na de geniale compilatie van huilende Beste Zangers bij Zomerpromenade kan Lips ook niet meer met droge ogen naar het programma kijken. Maar nu Beste Zangers voor de derde keer genomineerd is voor de Televizier-Ring riep de plicht en was het tijd voor een second opinion.

De Beste Zanger die dit keer centraal stond was Tabitha. Suzan & Freek, de reïncarnatie van Sandra & Andres, beten het spits af doch Tabitha hield het droog. Bij Stef Bos kwamen de waterlanders alsnog los, hoewel elk nummer dat Stef Bos zingt klinkt alsof hij Papa zingt, maar dan met een andere tekst.

Vervolgens kwam zanger Wulf die voor het zingen tegen Tabitha zei dat hij ‘in haar muzikale dna was gekropen’. Dat vond mevrouw Lips nogal vunzig klinken.

Toen daarna Milow het nummer zong over de overleden vader van Tabitha gingen de sluizen helemaal open. Presentator Simon recenseerde haar tranen: “Ze brak, maar op zo’n troostende geaccepteerde manier.” En Miss ­Montreal: “Ik heb nog nooit iemand zo mooi zien huilen.”

Toen begreep Lips het: Beste Zangers is een dekmantel voor een praatgroep van emotioneel incontinente zangers. Het gaat niet om het zingen, maar om janken en knuffelen.

Dit seizoen was voor de coronacrisis opgenomen op ­Ibiza en Lips is dus benieuwd naar de corona-editie van Beste Zangers, waarin de deelnemers elkaar op anderhalve meter moeten complimenteren, knuffelen en troosten. Dat wordt nog een hele opgave.

Reageren? hanlips@parool.nl

Meer over