Nieuws

Belgisch tv-gezicht Bart De Pauw veroordeeld voor grensoverschrijdend gedrag

De Belgische televisiemaker Bart De Pauw krijgt een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden voor het lastigvallen van zes actrices en andere vrouwen met wie hij samenwerkte.

ANP/Redactie Parool
Televisiemaker Bart De Pauw bood zijn excuses aan voor opgewonden tekstberichten, die hij wel blijft afdoen als 'onschuldig geflirt'. Beeld Dirk Waem/BELGA
Televisiemaker Bart De Pauw bood zijn excuses aan voor opgewonden tekstberichten, die hij wel blijft afdoen als 'onschuldig geflirt'.Beeld Dirk Waem/BELGA

De Pauw bombardeerde zijn slachtoffers, onder wie de bekende actrices Maaike Cafmeyer en Lize Feryn, onder meer met opgewonden tekstberichten. De presentator, acteur en programmamaker blijft die afdoen als onschuldig geflirt, al bood hij tijdens de rechtszaak wel zijn excuses aan.

De gevallen presentator, acteur en producent heeft actrices Liesa Naert, Ella-June Henrard en Ellen Loyd ‘belaagd’, oordeelt de rechtbank in Mechelen. Dat geldt ook voor twee andere medewerksters. Een andere vrouw is het slachtoffer van ‘overlast met elektronische communicatiemiddelen’. De Pauw werd vrijgesproken voor het lastigvallen van onder anderen Cafmeyer en Feryn.

Symbolisch bedrag

De Pauw moet enkele slachtoffers een schadevergoeding van 1 euro betalen, heeft de rechter bepaald. Ze hadden om dat symbolische bedrag gevraagd.

De zaak houdt De Pauw inmiddels al vier jaar van het televisiescherm. In de zaak zijn meer dan tachtig mensen ondervraagd. De Pauw zelf is vier keer verhoord en justitie heeft vijf weken lang zijn telefoon afgeluisterd.

De beschuldigingen kwamen bovendrijven in 2017, na berichtgeving over het grensoverschrijdend gedrag van de Amerikaanse filmproducent Harvey Weinstein. Hierna doken geruchten van soortgelijk gedrag op in de Vlaamse mediawereld.

De 53-jarige De Pauw zal naar verwachting in hoger beroep gaan.

Meer over