Kunstrecensie

Beeldexpositie The Kind Effect wil een positieve en jonge tegenhanger zijn van de World Press Photo

Nieuws draait veelal om ellende en dat patroon wil de Kind Follows Kind Foundation doorbreken. Met hun fototentoonstelling The Kind Effect geven de makers via beeldende kunst een positieve draai aan onderwerpen die leven bij Nederlandse jongeren.

Denise van der Bij
Robin Cox (39), medeoprichter Kind Follows Kind Foundation: ‘Jongeren tonen tegenwoordig veel meer hun kwetsbaarheid dan toen ik op school zat.’ Beeld
Robin Cox (39), medeoprichter Kind Follows Kind Foundation: ‘Jongeren tonen tegenwoordig veel meer hun kwetsbaarheid dan toen ik op school zat.’

Het verhaal van vijftig creatieve jongeren uit heel Nederland is te zien in witomrande fotolijsten op zwarte standaarden, sommige op een verhoging in de hoek. Andere zijn op canvassen opgehangen aan bruine wanden of zijn zichtbaar op een zwart televisiescherm in The Student Hotel.

Je kunt je nestelen op een van de neonkleurige stoelen of bankjes om film en fotografie te bekijken over onder meer depressies en fysieke beperkingen. Een vreemd contrast. Of eigenlijk niet, want elk verhaal heeft een positieve ondertoon.

Kwetsbaarheid tonen

Robin Cox (39) is medeoprichter van de Kind Follows Kind Foundation en een van de initiatiefnemers van The Kind Effect. Als beeldmaker ziet hij regelmatig foto’s van ondervoede kinderen in Afrika en bombardementen in Syrië voorbijkomen. Dit is niet mijn wereld, dacht hij, en zo ontstond het idee voor het project dat een jeugdige tegenhanger moet zijn voor de World Press Photo. “Met een positieve beeldtentoonstelling willen wij mensen inspireren samen te komen en zich bewust te zijn van hun eigen omgeving.”

Deze missie legden zij in het eerste project The Kind Effect neer bij een jonge generatie. Ze klopten aan bij creatieve opleidingen door heel Nederland en gaven studenten de taak: kies een thema, doe onderzoek naar hoe jij hier blij van wordt en zet het om in beeld(en). Ernstige onderwerpen als ziektes, huiselijk geweld en mentale problemen kwamen naar voren. “Jongeren tonen tegenwoordig veel meer hun kwetsbaarheid dan toen ik op school zat.”

Uit de 100 inzendingen werden er 88 geselecteerd en online gepubliceerd. Een panel experts selecteerde 50 beste werken, die te zien zijn in de reizende tentoonstelling in The Student Hotel. Cox wil benadrukken dat The Kind Effect niet zomaar een project is. “Uiteindelijk hebben we als doel om onderdeel te worden van het schoolcurriculum.”

Samen connected

De minidocumentaire Een ode aan de nacht van de Amsterdamse Romy Jansen (24), is een van de eerste tentoongestelde werken in de expositieruimte van het hotel. Jansen is parttime dj. In de video is ze afwisselend in een volle en lege club in Garage Noord aan het Gedempt Hamerkanaal te zien, op de achtergrond is haar stem te horen die het gedicht voordraagt.

Volgens Romy draait de video niet alleen om het gemis van feesten, maar ook om jezelf ontwikkelen en geliefd worden door de mensen om je heen. “Maar het allerbelangrijkste is samen connected zijn. De kracht van ergens samen doorheen gaan is onoverwinnelijk.”

The Kind Effect, t/m 18 juni in The Student Hotel Amsterdam City, Wibautstraat 129. Daarna te zien in andere Student Hotels in Nederland.

Meer over