Plus

Avonturier Laurens Higler (26) kwam niet terug van zijn droomreis

De levenslustige Laurens Higler (26) was al negen maanden bezig aan zijn droomreis toen hij werd doodgereden op Puerto Rico. Zijn verhaal vormt de aftrap van de vijfdelige BNN-serie Break Free.

Joep School
Laurens Higler, met op de achtergrond zeilboot Wildevaart. Zijn moeder Rianne: 'Hij is intens gelukkig geweest.' Beeld BNN
Laurens Higler, met op de achtergrond zeilboot Wildevaart. Zijn moeder Rianne: 'Hij is intens gelukkig geweest.'Beeld BNN

Ze zegt het nog maar eens: "Hij is intens gelukkig geweest, dat is de enige troost." Ja, natuurlijk is Rianne Higler (60) nog kapot van het ongeluk van haar zoon Laurens, ruim een jaar geleden op de avond van 12 maart.

Laurens Higler, dan 26, wordt die dag doodgereden op een rustige weg op Puerto Rico. Met elk scenario had zijn familie rekening gehouden - hij maakte met jeugdvrienden Paul Jansen en Frederiek Looije een wereldreis op een zeilboot, dus het schip zou kunnen zinken, haaien konden voor rampspoed zorgen - maar dit behoorde niet tot de mogelijkheden. Net na de dagelijkse boodschappen, net voordat Higler een skypeafspraak had met vriendin Caroline, werd hij geschept door een automobilist met een rij-ontzegging.

Wildevaart
Voor de vijfdelige BNN-serie Break Free, dat de verhalen vertelt van jongeren die de reis van hun leven maakten maar nooit thuiskwamen, ging documentairemaker Geertjan Lassche met vrienden Jansen en Looije naar een aantal plaatsen van de zeilreis en sprak hij met moeder Rianne en broer André.

Rianne Higler: "We wilden graag meewerken aan een mooi portret van Laurens. Een portret waardoor de mensen in zijn omgeving nog eens zien hoe levenslustig en krachtig hij was. En dat ervoor kan zorgen dat iedereen weer verder gaat met zijn leven."

De kijker ziet hoe Higler loskwam op zijn zeiltocht over de Atlantische Oceaan met de boot Wildevaart, die hij begon om te ontdekken wat hij uit het leven wilde halen. Higler rondde in vijf jaar de studies planologie en politicologie af en had voor een 26-jarige veel meegemaakt: zeven jaar geleden overleed zijn toenmalige vriendin tijdens een klimtocht in de bergen en vijf jaar terug verloor hij zijn vader aan slokdarmkanker. Het verlies tekende hem en hij was daarna voorzichtiger met het aangaan van relaties.

Hard
Maar op Barbados ontmoette hij Caroline. De muur die Higler door de jaren heen had opgetrokken, verdween in de buurt van Caroline, met wie hij wilde samenwonen in Londen. Het was helemaal niet de bedoeling naar Puerto Rico te varen, maar door de sterke stroming waren ze daar gestrand, in plaats van bij de Maagdeneilanden.

En daar op Puerto Rico gebeurde dus het ongeluk. Onderzoek wees uit dat Higler nog even heeft geleefd na de aanrijding, maar omdat de automobilist doorreed, werd hij pas de volgende ochtend gevonden.

Dat is hard. De 'waaroms' en 'wat als' komen een jaar later best nog eens voorbij, zegt Rianne Higler. "Ook al zijn dat vragen waar je niks aan hebt."

'Eigen schuld'
En dus is er voor die vragen ook nauwelijks plaats in de serie. Maker Lassche: "Ik ben ook een avonturier en je ziet dat het publiek dat niet bekend is met reizen vaak snel de conclusie trekt: als je zo'n gevaarlijke reis maakt, is het je eigen schuld als er iets misgaat. Terwijl we volgens mij allemaal een beetje jaloers zijn op de mensen die zulke stappen durven te nemen."

"De aflevering moet laten zien wat een leuke vent Laurens was en hoe vol hij in het leven stond tijdens zijn reis. Daarom hebben we het drama bewust heel klein gehouden - dat was ook een wens van de familie. De beleving van de reis krijgt volop de ruimte - de tijd tussen die pieken in."

Afsluiten
De rechtszaak tegen de automobilist die Higler aanreed, loopt nog altijd. Hij heeft schuld bekend, maar dat betekent niet dat de zaak snel wordt afgehandeld. De familie kan het hoofdstuk daardoor nog altijd niet afsluiten, voor zover je daarvan kunt spreken.

Rianne Higler: "Laurens was op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ik zal altijd met vragen blijven zitten. Dit portret laat zien dat het leven maar heel kort kan zijn. En dat als je een droom hebt, je die moet naleven."

Break Free is vanaf 31 maart vijf weken op donderdag om 21.00 uur te zien bij BNN op NPO 3.

In de tweede aflevering 7 april het verhaal van Lisanne Froon (22), die met vriendin Kris Kremers in Midden-Amerika vrijwilligerswerk wilde doen. Bij een tocht door de jungle kwam ze op tragische wijze om het leven. Haar broer Martijn gaat terug naar Panama en brengt een eerbetoon. In de afleveringen daarna volgen portretten van Ken Boogers (25) in Nieuw-Zeeland, Danaë Moons (29) in Borneo en Martijn Seuren (32) in de Italiaanse Alpen.

Maker Geertjan Lassche: "Het zijn stuk voor stuk mensen die het besluit hebben genomen het huisje-boompje-beestje nog even uit te stellen en in plaats daarvan het leven te vieren. Bij het ophangen van de slingers zijn ze vervolgens van de keukentrap gevallen. Het waren geen doorsnee personen, ze hadden de moed om uit te breken. Dat willen we laten zien in de serie. Het biedt troost voor de nabestaanden dat deze mensen volop hebben geleefd."

Meer over