Tip

Audiotour: stemmen uit de Pijp

Dianne Bleeker
null Beeld

Vanaf de Weesperzijde tot aan het Sarphatipark, de Amsteldijk en het Frederiksplein, zo wordt het publiek geleid tijdens de audiotour Stemmengeschuifel, die de wandelaar door de ogen van Herman Heijermans door De Pijp leidt.

“Een aantal jaren geleden is deze wandeling ontstaan op verzoek van Toneelgroep Amsterdam, nu ITA. Vooraf wist ik helemaal niet dat Heijermans in De Pijp had gewoond. Hij heeft heel leuke stukjes geschreven over de normale mensen in de buurt en zette zich extreem in voor de arbeider. Je wordt als luisteraar meegenomen naar De Pijp van een eeuw geleden,” zegt Renate Zentschnig, een van de makers.

De tweede maker is Evelien van den Broek, die de soundtrack componeerde voor de wandeling.

‘Hallo, ik ben Kitty Courbois. Ooit speelde ik de rol van Kniertje, de vissersweduwe in Op hoop van ­zegen. ’n arm mens wordt wèl ­bezocht. Regen en regen, de boel mòst rotte, d’r was geen houe an en zo ga je de winter in – de harde winter – ach, ach, ach,’ luidt het ­begin van de audiotour.

Heijermans’ Op hoop van zegen werd meer dan duizend keer gespeeld en vertaald in alle talen van de wereld, maar toen hij in 1892 in Amsterdam kwam, was de auteur platzak. Een jaar later was hij redacteur kunst en letteren bij de net opgerichte Telegraaf.

Voor Falklandjes schetste hij steeds kort het alledaagse leven. Dat deed hij onder het pseudoniem ­Samuel Falkland Jr. Hij wandelde dag en nacht door de stad, hij keek en luisterde en trad de harde realiteit tegemoet met zachtmoedigheid. Deze Falklandjes zijn de basis voor Stemmengeschuifel. Je waant je in de straten waar ‘de witte pest’ (tbc) rondwaart en je ervaart de schrijnende sociale ellende.

De audiotour is gratis te beluisteren in de app Soundtrackcity.

Meer over